Νινίδα στο κεφάλι του παιδιού: Τι να μην κάνετε

Νινίδα στο κεφάλι του παιδιού: Τι να μην κάνετε

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς παρατηρούν στο κεφαλάκι του μωρού τους, μια ανεξήγητη ξηροδερμία. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να τους ανησυχεί καθώς πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε αρκετά μωρά και ονομάζεται νινίδα!

Παρά το γεγονός ότι μερικοί γονείς λούζουν το μωρό τους καθημερινά, μερικές φορές αναπτύσσει νινίδα στο κεφαλάκι του. Κάτι που έχουν 1 στα 2 μωρά και που φεύγει μέχρι τον 12ο μήνα.

Τι είναι όμως η νινίδα;

Όπως σας έχουμε γράψει και στο παρελθόν νινίδα, είναι μια δερματίτιδα με σμήγμα (έκκριμα αδένων του τριχωτού της κεφαλής) και αλλιώς ονομάζεται, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Ήπια νινίδα

Η ήπια νινίδα, που παρουσιάζει λιπαρά λέπια στο κεφάλι, φεύγει με ένα γρήγορο μασάζ με λάδι ή βαζελίνη για να διαλυθούν τα λέπια. Έπειτα θα πρέπει να ξεπλύνετε αρκετά καλά με βρεφικό σαμπούαν το λάδι ή τη βαζελίνη από το κεφαλάκι του μωρού σας. Προσέξτε όμως, να μην αφήσετε ούτε υπολείμματα σαπουνιού.

Βαρύτερη μορφή νινίδας

Στις βαρύτερες μορφές νινίδας με καφετιές κυλίδες ή κίτρινες πέτσες, θα πρέπει οι γονείς να χρησιμοποιούν καθημερινά λάδι ή διάφορα άλλα λιπαρά τζελ που μπορούν να βρουν στο εμπόριο και να ζητήσουν από τον φαρμακοποιό τους.

Τι να προσέχουν οι γονείς όταν το μωρό τους έχει νινίδα

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν το κεφαλάκι του μωρού τους να είναι στεγνό. Αν ιδρώνει το κεφαλάκι του μωρού, η νινίδα χειροτερεύει. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να φροντίζουν το κεφαλάκι του να είναι στεγνό και όταν το λούζουν να το ταμπονάρουν πολύ καλά με μια μαλακή πετσετούλα.

Πόσο διαρκεί η νινίδα στα μωρά;

Συνήθως, η νινίδα διαρκεί μερικούς μήνες μέχρι και (πιο σπάνια) τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Αν και μπορεί να σας φαίνεται αντιαισθητικό είναι κάτι που θα περάσει και κάτι που δεν ενοχλεί καθόλου μα καθόλου, το μικρό σας βλασταράκι.

Τι να μην κάνουν οι γονείς όταν το παιδί έχει νινίδα

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κεφαλάκι του μωρού τους και να μην χρησιμοποιούν χτένα για να ξεκολλήσουν τη νινίδα από το κεφαλάκι του μωρού. Σε αυτό θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή οι γονείς, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς και τους παιδιάτρους, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, αν φύγει και κάποιο κομμάτι δέρματος μαζί.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, αν δείτε να επεκτείνεται και στο πρόσωπο!

Διαβάστε επίσης:

Το μωρό σας έχει νινίδα; Δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε

Το παιδί μου έχει «νινίδα». Τι είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε;

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved