Έχετε απορίες για τα πρώτα δόντια του μωρού σας; Αυτά είναι όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
«Πότε θα βγάλει το μωρό μου, το πρώτο του δοντάκι»; «Βάζει συνέχεια το χέρι του στο στόμα; Μήπως τον τρώνε τα ούλα του»; «Έχει πολλά σάλια;, Θα βγάλει δόντια»; Αυτές και άλλες πολλές, είναι οι εύλογες απορίες, που έχουν οι γονείς σχετικά με τα πρώτα δόντια του μωρού.
Επίσης, αυτό που όλοι αναρωτιούνται, κυρίως οι νέοι γονείς, είναι τι θα πρέπει να κάνουν, όταν το μωρό βγάζει τα πρώτα του δοντάκια.
Ας δούμε, λοιπόν, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.
Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν είναι όλα τα μωρά ίδια. Και η διαδικασία της οδοντοφυΐας διαφέρει, επίσης, από μωρό σε μωρό. Σε άλλα μωρά, δηλαδή, μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς (από τον 3 με 4 κιόλας μήνα) και σε άλλα να καθυστερήσει πολύ (μην εκπλαγείτε, αν στα πρώτα του γενέθλια είναι… φαφούτικο). Επίσης, σε άλλα μωρά η διαδικασία είναι ανώδυνη, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και σε άλλα περισσότερο επώδυνη, με συμπτώματα, όπως πόνος, γκρίνια, ανησυχία, ακόμη και πυρετός. Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα δοντάκιa ξεκινούν να ανατέλλουν γύρω στον έκτο μήνα ζωής.
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό βγάζει δόντια
Υπάρχουν κάποια σημάδια, που δείχνουν ότι το μωρό είναι σε διαδικασία οδοντοφυΐας και τα πρώτα του δοντάκια είναι έτοιμα να ανατείλουν. Αυτά είναι τα εξής:
- Σάλια. Θεωρείται ως ένα από τα πρώιμα σημάδια οδοντοφυΐας. Βέβαια, από τη στιγμή που το μωρό θα έχει πολλά σάλια, δε σημαίνει ότι θα βγάλει άμεσα και τα νεογιλά δοντάκια.
- Βάζει στο στόμα του ο, τι βρίσκει. Συνήθως το χεράκι του, ακόμη και όλη τη γροθιά του.
- Δάγκωμα. Το μωρό αισθάνεται μία έντονη πίεση στα ούλα και για το λόγο αυτό, θέλει να δαγκώνει ο, τι βρίσκει. Τη γροθιά του, τα παιχνίδια του. Για την περίπτωση αυτή, ενδείκνυνται τα μασητικά παιχνίδια, που είναι ιδανικά για να το ανακουφίσουν.
- Πόνος. Η φλεγμονή στα ευαίσθητα ούλα του μωρού δημιουργεί έντονο πόνο. Μάλιστα, όταν βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια, είναι πιο έντονος και μετριάζει στην πορεία της οδοντοφυΐας.
- Ερεθισμένα και πιο κόκκινα ούλα. Μάλιστα, ο ερεθισμός μπορεί να κρατήσει το μωρό ανήσυχο για ώρες
- Διάρροια. Μπορεί το μωρό να εμφανίσει ελαφριά διάρροια. Ως φαινόμενο, δεν είναι ασυνήθιστο, κατά την οδοντοφυΐα. Προσοχή, όμως, αν το μωρό σας κάνει παραπάνω από τρείς φορές διάρροια τη μέρα, θα πρέπει να επικοινωνήστε με τον παιδίατρο, διότι ενδεχομένως, η διάρροια να προκαλείται από κάποιο άλλο ιατρικό λόγο.
- Δέκατα. Εδώ, χρειάζεται προσοχή. Η οδοντοφυΐα μπορεί να παρουσιάσει δέκατα και όχι πυρετό, όπως πιστεύουν πολλοί. Αν και υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις, αν αυτά συνδέονται με τη διαδικασία. Ωστόσο, εάν τα δέκατα (≤ 37.5 Ca) δεν υποχωρούν, εντός τριών ημερών, επικοινωνείτε οπωσδήποτε με τον παιδίατρο σας.
Πότε βγαίνει το κάθε δόντι;
Από τη στιγμή που θα βγει το πρώτο δοντάκι, η σειρά είναι κατά κάποιον τρόπο καθορισμένη:
- 6 με 7 μηνών: Βγαίνει ένα ή δύο από τα μπροστινά δόντια
- 7 με 9 μηνών: Βγαίνουν και τα άλλα δύο και το μωρό έχει σύνολο τέσσερα δοντάκια!
- 10 με 14 μηνών: Κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι τραπεζίτες
- 15 με 18 μηνών: Βγαίνουν οι κυνόδοντες
- 2 με 3 χρονών: Βγαίνουν και οι τελευταίοι τραπεζίτες και πλέον το παιδί έχει όλα του τα πρώτα δοντάκια!
Διαβάστε επίσης
Δόντια μωρού: 4 tips για την καλύτερη φροντίδα τους
Συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών του μωρού σας