Βούρτσισμα δοντιών: Βοηθήστε το παιδί να φροντίζει τα δόντια του
Μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών, το παιδί δε θα μπορεί να πλένει καλά τα δόντια του μόνο του, κι έτσι θα είστε εσείς θα είστε υπεύθυνη για την καθημερινή καθαριότητά τους
Tο παιδί μπορεί να έχει αντίρρηση και να κλείνει σφιχτά το στόμα, αλλά αν το παρουσιάσετε σαν παιχνίδι, οι αντιρρήσεις του θα καμφθούν.
Οι οδοντίατροι γενικά συμφωνούν ότι δεν έχει σημασία πώς χρησιμοπορείται μια οδοντόβουρτσα αρκεί να απομακρύνει την πλάκα. Κάποτε συνιστούσαν να βουρτσίζονται τα επάνω δόντια προς τα κάτω και τα κάτω προς τα πάνω, για να προστατεύονται οι παρυφές των ούλων.
Εχει αποδειχτεί ωστόσο ότι αυτή η μέθοδος δεν έχει πλεονεκτήματα και ότι η αποτελεσματικότερη μέθοδος, ιδιαίτερα για τα παιδιά, που δεν έχουν πολύ καλό συντονισμό είναι μια ήπια κίνηση μπρος πίσω σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Πρέπει να φροντίσετε όμως η οδοντόβουρτσα να έχει τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες κι όχι πολύ σκληρές. Αν το βουρτσάκι είναι πολύ σκληρό ,τα ούλα μπορεί να ματώνουν, κατόπιν να υποχωρήσουν και τελικά να χαλαρώσουν τα δόντια
Ενθαρρύνετε πάντα το παιδί να ακολουθεί μια σταθερλη ρουτίνα καθαριότητας των δοντιών. Τ
α περισσότερα παιδιά αντιδρούν αν πρέπει να πλένουν τα δόντια τους κάθε φορά που πίνουν κάτι γλυκό ή τρώνε ένα μπισκότο, αλλά μπορείτε να τα βοηθήσετε δίνοντάς τους ένα κομμάτι τυρί στο τέλος κάθε γεύματος.Το τυρί κάνει το σάλιο αλκανικό και εξουδετερώνει το σακχαρώδες οξύ που διαβρώνει το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και το χαλάει.
Διαβάστε επίσης
Πόση ποσότητα οδοντόκρεμας πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;
Το παιδί μου βαριέται να πλένει τα δόντια του.Υπάρχει λύση;