Μπορεί η πιπίλα να επηρεάσει τα δόντια του παιδιού μου;
Ασφαλώς και μπορεί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιπίλες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ενώ τα δόντια του μωρού σας μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.
Όσο περισσότερο το μωρό σας χρησιμοποιεί τη πιπίλα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να επηρεαστεί η δομή του στόματός του. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το πώς τα δόντια του, και τα μόνιμα δόντια του αργότερα, συναντώνται όταν κλείνει το στόμα του ή όταν δαγκώνει.
Εάν το μωρό σας δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τη πιπίλα, προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που τη χρησιμοποιεί μέσα στη μέρα. Δώστε την στο μικρό σας όταν τη χρειάζεται για να ηρεμήσει τον εαυτό του στον ύπνο, για παράδειγμα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτή τη κακή συνήθεια περίπου στη ηλικία του ενός έτους.
Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να το κάνει και συνεχίζει να την έχει ανάγκη, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό το χρονικό περιθώριο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει την ηλικία των δύο με τριών ετών.
Μέχρι αυτή την ηλικία μπορεί να υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η χρήση της επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών του.
Τα κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν:
- Μια εγκοπή, όταν τα άνω δόντια βρίσκονται πίσω από τα κάτω δόντια, αντί μπροστά τους.
- Μια υπερβολή, όταν τα εμπρόσθια δόντια προεξέχουν πάνω από τα κάτω δόντια.
Δεν πρέπει ποτέ να βουτήξετε τη πιπίλα του μωρού σας σε κάτι γλυκό όπως το μέλι. Το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε μωρά πριν από την ηλικία του ενός έτους, καθώς μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια. Το μέλι ή η ζάχαρη μπορούν επίσης να προκαλέσουν φθορά των δοντιών.
Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να μην την έχουν ανάγκη από την στιγμή που είναι τριών ή τεσσάρων χρονών, χωρίς να είναι όμως κανόνας, κάποια παιδιά παλεύουν να κόψουν τη συνήθεια αυτή περισσότερο από άλλα. Συνήθως, παιδιά τέτοιας ηλικίας αρχίζουν να βλέπουν τη πιπίλα ως κάτι μωρουδιακό και αυτό αρκεί για να την απομακρύνουν από την καθημερινότητα τους.
Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα, είναι άνω του ενός έτους και διακρίνεται κάποιο πρόβλημα στα δοντάκια του καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Μαζί του αλλά και με τις συμβουλές του παιδιάτρου σας θα βρείτε λύση για να αλλά παράλληλα ο οδοντίατρος θα βλέπει την πρόοδο των δοντιών του για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ή χειροτερέψει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos
Διαβάστε επίσης:
Τι κάνω αν το παιδί ραγίσει ή σπάσει το δόντι του
Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν τραυματιστεί το μόνιμο δόντι του παιδιού σας;