Μικρές συμβουλές για την επιστροφή στο σπίτι με το δεύτερο μωρό
Η απόκτηση ενός δεύτερου μωρού σίγουρα αλλάζει τις ισορροπίες στο σπίτι, ακόμα και το πρωτότοκο παιδί, ευχόταν εδώ και καιρό να έχει ένα αδελφάκι.
Συνήθως η πρώτη επαφή είναι πολύ συγκινητική όμως στην πορεία και την καθημερινότητα τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα ενώ το πρωτότοκο παιδί αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι πλέον δεν χαίρει της αποκλειστικής προσοχής των γονιών του, κάτι που αρχίζει να το γεμίζει με θλίψη, στενοχώρια και πολλές φορές θυμό. Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι μαμάδες είναι να ακολουθήσουν κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές που δεν θα 'ερεθίζουν' ακόμα παραπάνω τα συναισθήματα που νιώθει το πρωτότοκο παιδί τους. Διαβάστε παρακάτω...
1 Μην απομονώνετε το μεγαλύτερο παιδί σας για να φροντίσετε το νεογέννητο. Θα πρέπει και ο μεγάλος γιος ή η κόρη σας να είναι μέρος αυτής της φροντίδας
2 Δώστε στο πρώτο παιδί σας τη δυνατότητα να αγαπήσει το αδελφάκι του, φροντίζοντάς το. Καθημερινά, δώστε στο μεγάλο παιδί τη δυνατότητα να έχει κάποιες δουλειές να κάνει σε σχέση με το νεογέννητο ώστε να μην νιώθει το μεγάλο απομονωμένο.
3 Αφιερώνετε στο μεγάλο σας παιδί τον χρόνο που το ίδιο χρειάζεται. Μοιράστε κατάλληλα το πρόγραμμά σας χρονικά ώστε να μην νιώσει ποτέ το μεγάλο σας παιδί πως εξαιτίας του μικρού, έχασε τη μανούλα του. Ακόμα και αν οι ανάγκες φροντίδας του μεγάλου σας παιδιού είναι πλέον ελάχιστες σε σχέση με του νεογέννητου, θα πρέπει να ισορροπήσετε τα πράγματα ώστε να μην νιώσει μίσος για το αδελφάκι του.
4 Αφιερώστε τον κατάλληλο χρόνο στα δύο σας παιδιά ώστε να παίξουν μαζί. Ακόμα και αν το νεογέννητο δεν είναι σε θέση να παίξει, το μεγάλο σας παιδί θα βρει τον τρόπο να 'επικοινωνήσει' μαζί του και να το διασκεδάσει.
5 Ό,τι κάνετε για το νεογέννητο, θα πρέπει να το κάνετε και για το μεγάλο σας παιδί. Αν για παράδειγμα ετοιμάζεστε να κάνετε μπάνιο το μωρό, πείτε στο μεγάλο σας παιδί πως έχει έρθει η ώρα του μπάνιου και κάνετε πρώτα εκείνο μπάνιο και ύστερα το νεογέννητο. Αυτό στα μάτια ενός μικρού παιδιού είναι μεγάλη υπόθεση. Σημαίνει πως του δίνετε προτεραιότητα και δεν το αφήνετε στην... απ' έξω.