Πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γεννήσατε το μωράκι σας, όλα πήγαν κατ'ευχήν και έφτασε επιτέλους η στιγμή που επιστρέφετε στο σπίτι από το μαιευτήριο.

Ομως οι περισσότερες μητέρες δεν είμαστε έτοιμες για αυτό που μας περιμένει στο σπίτι. Ολοι έχουν άποψη για το πώς πρέπει η μητέρα να φροντίσει το μωρό, να το κάνει μπάνιο, να το ταΐσει, να το ντύσει και στο τέλος η μητέρα δεν ξέρει ποιον να ακούσει και πώς να ενεργήσει ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό για το παιδί.

Το πιο σημαντικό και το πιο σωστό είναι να ακολουθήσει τις ανάγκες του παιδιού και φυσικά το μητρικό της ένστικτο. Η καλύτερη βοήθεια για τυχόν επείγουσες καταστάσεις που θα προκύψουν, θα έρθει από τον παιδίατρο. Γι' αυτό πρέπει να βρείτε κάποιον που να σας ταιριάζει και να τον εμπιστεύεστε.

Ακούστε τις συμβουλές του και συζητήστε μαζί του όλα όσα σας λένε οι συγγενείς και οι φίλοι. Εκείνος θα σας δείξει τον σωστό δρόμο.

Κάποια από τα πιο κοινά προβλήματα των νέων μαμάδων που θηλάζουν είναι αν το μωρό πίνει αρκετό γάλα, αν έχει αρκετό γάλα να δώσει, αν θα μπορέσει το μωρό να φάει ξανά την επόμενη φορά, γιατί δεν μπορεί να δει την ποσότητα όπως την βλέπει στο μπουκάλι και πολλές φορές λανθασμένα πιστεύει ότι δεν «γεμίζει» το στήθος άρα δεν έχει και γάλα!

Τα μωρά με την γέννηση χάνουν περίπου το 10% του βάρους τους. Μέσα σε 10 μέρες πρέπει να έχουν ανακτήσει το βάρος της γέννας και από εκεί και πέρα σταθερά να αυξάνουν το βάρος τους. Να βρέχουν περίπου 10 πάνες την μέρα και τουλάχιστον 2 φορές να κάνουν κακά. Αν το μωρό θηλάζει, κοιμάται, βρέχει πάνες και γενικά είναι ένα ευχαριστημένο μωρό, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το αν το γάλα φτάνει! Όσο θηλάζει το παιδί, τόσο εσείς θα παράγετε γάλα. Η φύση έχει προνοήσει για όλα.

Ποδαράκια μαζεμένα!

Ολα τα νεογέννητα έχουν την τάση να έχουν μαζεμένα τα ποδαράκια τους. Αυτό συμβαίνει γιατί διατηρούν την εμβρυική στάση και σταματούν να το κάνουν περίπου στους 4 μήνες. Αν το κάνει για παραπάνω χρονικό διάστημα δεν είναι λόγος ανησυχίας αλλά μπορείτε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και με έναν έλεγχο να κρίνει εκείνος αν θα πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω.

Μια άλλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα μητέρα είναι ο βραδινός ύπνος.

Αν και τα μωρά κοιμούνται περίπου 20 ώρες τη μέρα, τον πρώτο καιρό ξυπνούν ανά 3 ώρες περίπου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο μωρό, καθώς το καθένα είναι διαφορετικό. Αν δηλαδή κάποιο μωρό κοιμάται όλη την νύχτα από την ώρα που γεννήθηκε ενώ το δικό σας όχι, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Κάποια στιγμή το παιδί σας θα είναι έτοιμο θα κοιμηθεί όλη την νύχτα χωρίς διακοπές. Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι μετά τους 6-7 μήνες το παιδί δεν έχει ανάγκη για φαγητό κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο μεγαλύτερος φόβος της μαμάς είναι το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου του βρέφους. Οι γιατροί λένε πως τα μωρά πρέπει να κοιμούνται είτε στο πλάι, είτε ανάσκελα, αλλά ποτέ μπρούμυτα γιατί αυξάνει τις πιθανότητες για Σ.Α.Θ. Τελευταία έχει βρεθεί μετά από έρευνες ότι η πιπίλα βοηθάει πολύ στο να μειωθούν οι πιθανότητες για το Σ.Α.Θ. αλλά σε μωρά που θηλάζουν καλύτερα να περιμένετε να εδραιωθεί η γαλουχία (περίπου 40 μέρες) και μετά να δώσετε πιπίλα ή να έχει για πιπίλα το στήθος όπως κάνουν πολλά μωρά που θηλάζουν.

Το μωρό βγάζει "γουλιές" μετά το γεύμα. Είναι αυτό που λέμε «περίσσευμα» και δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς δεν πρόκειται για εμετό.Το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι ακόμα ανώριμο και όταν το μωρό τρώει με λαιμαργία και λίγο παραπάνω από όσο θέλει ,αντιδρά ο οργανισμός με αυτό τον τρόπο. Πώς θα ξεχωρίσουμε τον εμετό από την γουλιά; Η γουλιά είναι μια ποσότητα γάλακτος που βγαίνει από τον οργανισμό μυρίζει σαν γάλα και είναι άσπρη. Από την άλλη ο εμετός έχει μια όξινη μυρωδιά και είναι σαν το γάλα να έχει χαλάσει. Αν δείτε κάτι τέτοιο μιλάτε με τον παιδίατρο σας γιατί το μωρό μπορεί να έχει κρυώσει. Ένας άλλος λόγος που θα σας κάνει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό είναι αν αντί για γουλιά μετά το τέλος του φαγητού το μωρό κάνει την λεγόμενη "ρουκέτα". Μεγάλη ποσότητα από το γάλα που εκτοξεύεται από το στόμα του μωρού και βγάζει αν όχι όλο το περισσότερο που έχει φάει. Εκεί αμέσως θα πάρετε τηλέφωνο τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι μια απλή αλλεργία στο γάλα (για τα παιδιά που δεν θηλάζουν) και να πρέπει να σας δώσει κάποιο άλλο.Το βασικό είναι να είστε ήρεμη και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό.

Τα μωρά επικοινωνούν με το κλάμα, οπότε μην ανησυχείτε αν αυτό συμβαίνει πολλές φορές μέσα στην μέρα. Σίγουρα έχετε την αίσθηση ότι το μωρό σας κλαίει συνεχώς χωρίς λόγο, αλλά δεν είναι έτσι. Μπορεί να πεινάει,να θέλει άλλαγμα, να νυστάζει ,να πονάει η κοιλιά του ,να πονάνε τα δόντια του, να έχει πιαστεί στην θέση στην οποία κάθεται, να θέλει αγκαλιά, μπορεί ακόμα απλά να βαριέται και να θέλει μια βολτούλα... Δεν ξερει όμως πώς να επικοινωνήσει και το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος να μας πει ότι θέλει κάτι.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε στο γιατρό κάθε φορά που το παιδί βήχει. Αλλά αν δείτε μια διαφορά στην συμπεριφορά του και θερμοκρασία 38 και άνω, τότε να καλέσετε τον παιδίατρο σας.

Η συμβουλή μου: Να είστε ήρεμη και να ακολουθείτε το ρυθμό του μωρού. Οι περισσότερες μαμάδες νομίζουν ότι τα μωρά πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα ορίσουμε εμείς, π.χ κάθε 3 ώρες να φάει, να κοιμηθεί όλο το βράδυ στο δικό του κρεβάτι κλπ. Αυτό είναι και μια αιτία που εμείς οι γυναίκες μετά τη γέννα παθαίνουμε και την γνωστή επιλόχειο κατάθλιψη. Όλο αυτό το άγχος για να γίνουν όλα όπως πρέπει και σύμφωνα με το πρόγραμμα, δημιουργεί τεράστιο στρες στις γυναίκες. Αν από την αρχή καταλάβουμε ότι εμείς πρέπει να ακολουθούμε το πρόγραμμα των παιδιών και να κανονίζουμε την ημέρα μας σύμφωνα με αυτό, τότε πιστέψτε με, όλα θα είναι πιο εύκολα.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved