Όταν όλοι έχουν άποψη για το νεογέννητο: Τα πιο συχνά σχόλια που πρέπει να αγνοείτε
Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού βιώνετε τις πιο έντονες - συναισθηματικά και σωματικά - στιγμές της ζωής σας.
Νοιώθετε ευτυχισμένοι αλλά παράλληλα αγχωμένοι για το τι πρέπει να κάνετε ή αν το κάνετε σωστά.
Ειδικά το πρώτο διάστημα, κάθε βοήθεια θα είναι πολύτιμη όχι όμως και η κάθε συμβουλή. Και αυτό γιατί ο κάθε γονιός έχει μεγαλώσει το παιδί του με διαφορετικό τρόπο. Επίσης δεν αντιδρούν όλα τα μωρά το ίδιο για κάτι που τα ενοχλεί.
Τα πιο συχνά σχόλια που κάνουν οι μεγαλύτεροι γονείς, γιαγιάδες και λοιποί συγγενείς, επικαλούμενοι φυσικά την εμπειρία τους, είναι τα εξής:
«Άφησέ το να κλάψει, θα δυναμώσουν τα πνευμόνια του»
Κάθε άλλο, όταν το μωρό κλαίει, προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Αν το αγνοήσετε, στην ουσία αρνείστε αυτή την επικοινωνία.
«Δοκιμάζει τα όρια σου, πρόσεξε γιατί θα το κακομάθεις»
Μέχρι να κλείσει τουλάχιστον τον 4ο μήνα, ένα μωρό δεν κλαίει ποτέ από καπρίτσιο. Προσπαθεί να μας πει κάτι, αλλά δυστυχώς στην αρχή δεν έχουμε ακόμα το κατάλληλο ... λεξικό.Είναι σημαντικό να αντιδράτε όταν το μωρό σας κλαίει : έτσι θα καταλάβει ότι το φροντίζετε και ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί, πράγμα που θα συμβάλει στην ψυχολογική ωρίμανση και στην ανεξαρτητοποίησή του.
«Φύγετε γρήγορα, πριν σας πάρει είδηση»
Ακόμα κι αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό , πρέπει να του λέτε που θα πάτε και πόσο θα λείψετε. Πώς είναι δυνατόν να σας εμπιστευτεί αν του λέτε ψέματα;
«Ο δικός μου γιος τα κατάφερε μια χαρά και χωρίς πιπίλα»
Προφανώς και δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου. Για κάποια μωρά ωστόσο, το πιπίλισμα είναι απαραίτητο. Αναζητούν λοιπόν την πιπίλα ή βάζουν τον αντίχειρά τους προκειμένου να ηρεμήσουν.
«Είναι κρύα τα χεράκια του, σκέπασέ το»
Τα χεράκια των μωρών σχεδόν πάντα είναι κρύα.
«Δεν νυστάζει, δεν έχει νόημα να το βάλεις στο κρεβάτι του»
Αντίθετα, δεν πρέπει να περιμένετε να νυστάξει για να το βάλετε στο κρεβάτι του.Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται , ώστε να τίθεται σε λειτουργία η παραγωγή αυξητικής ορμόνης.
«Η πιπίπλα δεν τα αφήνει να εκφραστούν» (!)
Αν είναι 12 ετών και κάθονται στο οικογενειακό τραπέζι ναι, δεν τα αφήνει να εκφραστούν, αλλά αν είναι 1,5 μηνός…
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Πρωτάρης μπαμπάς » των Lionel Pailles και Benaoit Le Goedec, εκδόσεις Διόπτρα.