Ψείρες; Οδηγός back to school για γονείς
Πόσες φορές αλήθεια, με το που επιστρέφουν τα παιδιά σας στο σχολείο, η δασκάλα τους σας ενημερώνει ότι υπάρχει κρούσμα ψειρών και πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα;
Πόσες φορές ίσως να έχετε δει το μικρό σας να ξύνεται και να διαπιστώνετε ότι οι ψείρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο δικό σας βλασταράκι; Σίγουρα αρκετές.
Το να μάθει ένας γονιός να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει άμεσα τις ψείρες στο σπίτι, είναι σημαντικό.
Από προσωπική εμπειρία (όταν ήμουν μικρή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο θα τσίμπαγα τις ψείρες από το σχολείο και θα τις πήγαινα στο σπίτι) ξέρω ότι είναι αρκετά ενοχλητική η φαγούρα στο κεφάλι. Το ίδιο ενοχλητική και κουραστική είναι και η διαδικασία για να αφαιρεθούν. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο κάνω ό,τι μπορώ για να κρατήσω μακριά αυτούς τους μικρούς επισκέπτες από το κεφαλάκι της κόρης μου, κρατώντας καθαρά τα μακριά της μαλλιά.
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι είναι οι ψείρες;
Οι ψείρες είναι ένας τύπος μικροσκοπικού εντόμου που τρέφεται με αίμα. Τρεις κύριοι τύποι ψειρών τρέφονται με ανθρώπινο αίμα: ψείρες κεφαλής, ψείρες σώματος και οι ψείρες του εφηβαίου. Ζουν μόνο στον άνθρωπο και μεταδίδονται μέσα από αυτόν, εύκολα και γρήγορα. Ειδικά αν ένα παιδί χρησιμοποιήσει χτένα ή καπέλο κάποιου άλλου παιδιού που έχει ψείρες, ή ακόμη και αν έρθει σε πολύ στενή επαφή. Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 7 μέρες και οι ενήλικες ψείρες ζουν για περίπου 30 ημέρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Πώς μπορεί ένας γονιός να τα αναγνωρίσει;
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά έχουν έντονη φαγούρα, ξύνουν τακτικά το κεφάλι τους, νιώθουν ότι κάτι περπατά στο κεφάλι τους, διακρίνονται αρκετά μικρά αβγουλάκια πίσω από τα αυτιά και τον αυχένα. Σημεία αρκετά ζεστά στο ανθρώπινο σώμα και σημεία που επιλέγουν οι ψείρες για να «κατοικήσουν».
Πώς θα ελέγξετε το κεφάλι του για ψείρες
Θα σας πω αρχικά τον τρόπο που ξέρω εγώ για να αναγνωρίζω τις ψείρες και έπειτα κάποιους τρόπους που προτείνουν ειδικοί και παιδίατροι.
Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει ψείρες, θα πρέπει αρχικά να κάνετε το κόλπο με το χέρι σας. Πιάστε την τρίχα που έχει το μικρό λευκό αβγουλάκι. Αν δεν μπορείτε να το τραβήξετε από την τρίχα και μοιάζει να είναι βεντουζωμένο κατά πασά πιθανότητα, πρόκειται για ψείρες.
Αν καταφέρετε να αφαιρέσετε αυτό το μικροσκοπικό αβγουλάκι από το κεφάλι του, φωτογραφίστε το και μεγεθύνετε το, αν δείτε «ποδαράκια» τότε τσακώσατε τους μικροσκοπικούς επισκέπτες, αν όχι, τότε μάλλον το μικρό σας έχει ξηροδερμία.
Ελέγξτε σχολαστικά το κεφάλι του παιδιού σας πίσω από τα αυτιά και τον αυχένα. Δώστε προσοχή σε οτιδήποτε σας φανεί περίεργο. Υπάρχουν φορές που μπορεί να δημιουργηθεί ένα εξάνθημα στη βάση της κεφαλής, στον τράχηλο ή γύρω από τα αυτιά. Στην περίπτωση που εκδηλώνονται επίμονες σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις σε αυτήν την περιοχή, επίμονο εξάνθημα ή ακόμη και διογκωμένοι λεμφαδένες μπορούν να αποτελούν συμπτώματα παρουσίας φθειρίασης.
Αν δεν ξέρετε να αναγνωρίσετε τις ψείρες, ζητήστε τη βοήθεια του κομμωτή σας ή του παιδιάτρου σας.
Ψείρες: Πρόληψη και θεραπεία
Όταν ήμουν μικρή το ξύδι, το πετρέλαιο και η σκόνη για τα φυτά ήταν εκείνα που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου για να τις εξοντώσει. Διόλου υγιεινά και αν με ρωτάτε τώρα που έγινα μαμά, επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού.
Εγώ σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη χρησιμοποιώ από την πρώτη κιόλας μέρα του Αγιασμού, μέχρι και τη λήξη της σχολικής χρονιάς -τόσο στο σχολείο, όσο στο φροντιστήριο και τις δραστηριότητες-, το προληπτικό σπρέι conditioner Hedrin Protect & Go και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη θεραπεία των ψειρών όμως, θα σας πω ότι ο γιος της φίλης μου που πέρυσι «κόλλησε» ψείρες, τις εξολόθρευσε με το Hedrin Plus.
Γιατί προτιμώ και προτείνω αυτά τα προϊόντα στις φίλες μου;
Γιατί είναι φιλικά για τα κεφαλάκια των μικρών παιδιών, έχουν φυσική και όχι χημική δράση, έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και αφορούν όλα τα στάδια πρόληψης και αντιμετώπισης και είναι εύκολα και αποτελεσματικά στη χρήση τους.