Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Τι έχουν ανάγκη τα πρόωρα μωρά

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου, είναι «Γεννημένος πολύ νωρίς. Παρέχοντας τη σωστή φροντίδα, στη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος».

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Τι έχουν ανάγκη τα πρόωρα μωρά

Η Ημέρα Προωρότητας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2008 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων.

Οι διεθνείς οργανώσεις LittleBigSouls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία) προσχώρησαν στις εκδηλώσεις, καθιερώνοντας έτσι την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ως ένα διηπειρωτικό κίνημα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, 14.9 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη και τα περισσότερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για διάστημα εβδομάδων ή και μηνών, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών σε αυτή την περιοχή της γης.

Πρόωρος τοκετός: αίτια

Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη περίπου για το 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ουσιών, υψηλό στρες και πολύωρη εργασία, κακή προγεννητική φροντίδα), η σωματική υγεία της μητέρας (λοιμώξεις ουροποιογεννητικού, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές πήξης του αίματος κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος, παχυσαρκία, πολύδυμη κύηση), δημογραφικοί παράγοντες ( ηλικία κάτω των 17 ή άνω των 35, χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο), ευθύνονται για πρόωρους τοκετούς.

Τα πρόωρα βρέφη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Τα μετρίως έως όψιμα πρόωρα βρέφη που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές δέχονται φροντίδα μαζί με τις μητέρες τους στους θαλάμους που μεταφέρονται μετά τη γέννηση ή στο σπίτι, αλλά τα βρέφη κάτω των 32 εβδομάδων κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία ή εντατική φροντίδα.

Σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας είναι τα 10 ζευγάρια καλτσάκια, με το 1 από αυτά μικρότερο και μωβ, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Την ίδια μέρα, πολλά μνημεία, κρατικά κτίρια και νοσοκομεία παγκόσμια, φωτίζονται στο μωβ χρώμα, που είναι σήμα κατατεθέν της προωρότητας.

Φροντίδα

Το μήνυμα του φετινού εορτασμού δηλώνει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη φροντίδα των πρόωρων μωρών που θα εξασφαλίζει την καλύτερη έναρξη της ζωής τους και θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Απλοί, οικονομικοί τρόποι για την προώθηση αυτής της αναπτυξιακής υποστηρικτικής φροντίδας είναι:

  • η επαφή δέρμα με δέρμα, γνωστή ως φροντίδα Καγκουρό,
  • η σίτιση με μητρικό γάλα,
  • η κατάλληλη για την ηλικία του μωρού διέγερση και αλληλεπίδραση,
  • η προστασία από το θόρυβο και το έντονο φως, η τοποθέτηση των μωρών σε φωλιά κ.α.

Διαβάστε ακόμα περισσότερα θέματα για τα πρόωρα μωρά εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved