Όταν το μωρό δεν θέλει να κάτσει στο καρότσι – Οδηγός επιβίωσης για απελπισμένους γονείς
Το καρότσι είναι από τα αντικείμενα που λατρεύει κάθε γονιός.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μωρά και ιδιαίτερα για αυτά που μόλις έχουν μάθει να περπατάνε και θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο.
Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι και το δικό σας μωρό το τελευταίο διάστημα αρνείται να κάτσει στο καρότσι; Το σίγουρο είναι ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι φυσιολογικά τα παιδιά αυτής της ηλικίας να αρνούνται να κάτσουν στο ίδιο μέρος για πολλή ώρα. Σιγά σιγά αποκτούν τον έλεγχο του σώματός τους, διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, ενώ παράλληλα θέλουν να εξερευνήσουν κάθε τι που βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του λόγου
Μπορεί να σας φαίνεται μάταιο, αλλά δεν είναι. Η συζήτηση είναι ο καλύτερος –αν και όχι πάντα ο πιο εύκολος- τρόπος να πείσετε το παιδί σας για κάτι. Εξηγήστε του γιατί πρέπει να κάτσει στο καρότσι όταν είστε καθ’ οδόν με τα πόδια για κάπου. Πείτε του ότι καταλαβαίνετε ότι θέλει να περπατήσει ή να τρέξει, αλλά ότι θα μπορέσει αυτό να το κάνει μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, οπότε εάν θέλετε να πείτε στο παιδί σας ότι θα το βγάλετε από το καρότσι, για παράδειγμα σε πέντε λεπτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κτίριο από το οπτικό σας πεδίο πχ «θα κατέβεις από το καρότσι όταν φτάσουμε εκείνο το κόκκινο κτίριο»
Κρατήστε το παιδί απασχολημένο
Αυτός είναι ίσως και ένας από τους χρυσούς κανόνες κάθε γονιού που έχει παιδί σε αυτήν την ηλικία. Δώστε του να κοιτάξει τις εικόνες από ένα βιβλίο ή το αγαπημένο του παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο θα το κρατήσετε απασχολημένο, θα ξεχαστεί και δεν θα γκρινιάζει.
Αλλάξτε τη διαδρομή
Εάν η βόλτα με το καρότσι έχει γίνει ρουτίνα, δοκιμάστε να αλλάξετε τη διαδρομή που κάνετε συνήθως και δοκιμάστε μία νέα. Η αλλαγή αυτή ίσως φανεί ενδιαφέρουσα στο μικρό σας και δεχθεί να την απολαύσει από το καρότσι του.
Αφήστε το να τρέξει και να περπατήσει πριν το βάλετε στο καρότσι
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτιστεί από την ένταση που ίσως νιώθει και θα κάτσει με μεγαλύτερη προθυμία στο καρότσι.
Πηγή: todaysparent.com