Γεννήθηκε το πρώτο μωρό μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού στη μητέρα του
Μια γυναίκα η οποία το 2006 διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία. Ήταν τότε 37 ετών και πριν ξεκινήσει τις θεραπείες οι γιατροί αποφάσισαν να της αφαιρέσουν μέρος του ωοθηκικού της ιστού, τον οποίο και έβαλαν να καταψυχθεί.
Αυτό το έκαναν σε περίπτωση που μετά τις χημειοθεραπείες η άτυχη γυναίκα αντιμετώπιζε πρόβλημα στο να μείνει έγκυος. Οι γιατροί θα χρησιμοποιούσαν αυτό τον ιστό ώστε να μπορέσει να συλλάβει και να φέρει σε πέρας την εγκυμοσύνη της. Βέβαια η μέθοδος αυτή ήταν σε πειραματικό στάδιο, αλλά, όπως σχολίασαν όλοι οι εμπλεκόμενο, δεν είχαν τίποτα να χάσουν.
Παγκοσμίως, μόλις 2 γυναίκες είχαν καταφέρει να μείνουν έγκυες με αυτό τον τρόπο και έτσι ο γιατρός της πίστευε ότι μάλλον δεν θα είχε καμία επιτυχία. Όμως, έδωσε ελπίδα στη γυναίκα ότι μπορεί στο μέλλον να άλλαζαν τα πράγματα και να κατάφερνε τελικά να κάνει παιδί.
Αφού τελείωσε τις θεραπείες, η γυναίκα προσπάθησε να μείνει έγκυος όμως δεν μπορούσε και έτσι οι γιατροί που την παρακολουθούσαν αποφάσισαν να της επανατοποθετήσουν τον ωοθηκικό ιστό. Η γυναίκα είχε φτάσει πλέον 44 ετών και αν και είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την περίοδό της ενόψει εμμηνόπαυσης, άρχισε να έχει και πάλι ωορρηξία.
Είναι η πρώτη γυναίκα στην Αυστραλία στην οποία έγινε μια τέτοια μεταμόσχευση και αν και η ίδια δεν θέλει να μιλάει δημοσία για αυτό, οι γιατροί, οι οποίοι κατάφεραν με επιτυχία να κάνουν την μεταμόσχευση, δεν μπορούν να μην το ανακοινώσουν.
Η γυναίκα, όπως δήλωσε ο Δρ. Μπουρμέιστερ, όχι μόνο άρχισε να παράγει πάλι ωάρια αλλά κατάφερε να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα υγιέστατο κοριτσάκι.
«Πρόκειται για μία μοναδική πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία θα βοηθήσει πολλές γυναίκες με θέματα υπογονιμότητας τα οποία προέκυψαν μετά από χημειοθεραπείες», δήλωσε ο Δρ. Μπουρμπειστερ ο οποίος πλέον δίνει πολλές ελπίδες σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.