Παιδική κακοποίηση: Έχει πολλές μορφές & επιδρά στη συμπεριφορά του παιδιού
1-19 Αυγούστου: 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης.
‘Ολο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες.
Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές και δεν περιορίζεται μόνο στη λεκτική και τη σωματική. Είναι επίσης, η σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, η παραμέληση ή έκθεση παιδιών σε κίνδυνο, ή εκμετάλλευση ανηλίκων για εμπορικούς σκοπούς.
Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα βίαιο περιβάλλον είχε αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς ( να γίνει βίαιο, επιθετικό) ή να νιώθει φόβο, ανασφάλεια, άγχος, κατάθλιψη.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Nielsen Media Greece σε συνεργασία με το Σωματείο κατά της κακοποίησης του παιδιού «ΕΛΙΖΑ» με σκοπό την αποτύπωση της αντίδρασης των Ελλήνων μπροστά στο φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, 7 στους 10 Έλληνες δήλωσαν ότι έχουν αντιληφθεί κάποιο περιστατικό κακοποίησης, κυρίως λεκτικής βίας, με τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους (18 έως 34 ετών) και τους γονείς παιδιών μικρών σε ηλικία (0-15 ετών), να αναφέρουν ότι η έκταση του φαινομένου της βίας στα παιδιά έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις (πάνω από το 50%).
Για τη συλλογή των απαντήσεων των 1001 συμμετεχόντων, γυναικών και ανδρών, ηλικίας 18+ ετών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από υπόλοιπες αστικές περιοχές, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος CAWI - Διαδικτυακές αυτοσυμπληρούμενες συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου -στη χρονική περίοδο από 2 έως 9 Ιουνίου 2020.
Όπως προέκυψε από την έρευνα 8 στους 10 Έλληνες θα αντιδρούσαν σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, ανεξάρτητα αν το παιδί που υποβάλλονταν σε αυτή, ήταν συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο ή όχι, το 84% θα δήλωνε την κακοποίηση ακόμη και εάν ο κακοποιητής ήταν ο γονιός ή ο αδελφός/η αδελφή, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 95% στους ερωτώμενους άνω των 55 ετών.
Την ίδια στιγμή αντίστοιχη πανεθνική έρευνα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του κορονοϊού (27- 29 Μαρτίου 2020), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του New York Society for the Prevention of Cruelty to Children, έδειξε ότι μόλις των 36% των Αμερικανών είναι πιθανό να αναφέρει στις αστυνομικές αρχές οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης υποπέσει στην αντίληψη του.
Οι πολίτες που δεν θα αντιδρούσαν σε περιστατικά κακοποίησης παιδιού δηλώνουν φόβο
Από το ελάχιστο ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσε πως δε θα κατήγγειλε κάποιο περιστατικό κακοποίησης, που τυχόν υπέπιπτε στην αντίληψή του, το 30% και το 31% συνδέει αυτή την απροθυμία με τον φόβο ότι η καταγγελία θα μπορούσε να βλάψει τον ίδιο ή την οικογένειά του ή να χειροτερέψει την κατάσταση για το ίδιο το παιδί που θα επιδίωκε να βοηθήσει, ενώ ένα 29% δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε θα ήθελε να μπλέξει.
Οι Έλληνες δεν πιστεύουν στο ξύλο ως μέσο συμμόρφωσης
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 94% δήλωσε πως το ξύλο δε βοηθά στο συνετισμό και δεν αποτελεί μέσο συμμόρφωσης. Πιο αφοριστική είναι η στάση των γυναικών αναφορικά με το ξύλο (το 75% δεν το θεωρεί καθόλου μέσο συμμόρφωσης) και των ατόμων άνω των 45 ετών (74% απάντησαν «καθόλου»). Το 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως το ξύλο αποτελεί ένα ακόμη «εργαλείο» συνετισμού και συμμόρφωσης των παιδιών.
«Η επίγνωση των επιπτώσεων του ξύλου στη μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού, δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να συνταχθεί σε κάθε γενναία απόφαση του κράτους που θα δημιουργούσε αμέσως και με αποτελεσματικότητα, τα "δικά μας" advocacy centers. Τα κέντρα "υπεράσπισης" των παιδιών που κακοποιούνται, στα οποία θα εργάζονται όλοι οι ειδικοί, συντονισμένα και οργανωμένα, προκειμένου να απαλυνθούν τα τραύματα των παιδιών και να δοθεί μία καθαρή και ελπιδοφόρα διαδρομή για τη μετέπειτα ζωή τους», πιστεύουν οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ.
Η παγκόσμια κινητοποίηση «1-19 Νοεμβρίου: 19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών», συνδυάζεται με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου.