The DOLLcumentary: Οι σύγχρονοι γονείς και η έννοια της ενσυναίσθησης
Η ενσυναίσθηση, περιγράφουν οι ειδικοί, είναι η ικανότητα «να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου» και να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις του.
Ως συγκεκριμένος όρος, μπήκε στη ζωή μας σχετικά πρόσφατα, όμως οι σύγχρονοι γονείς φαίνεται πως αναγνωρίζουν τη σημασία της. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων One Poll διεξήγαγε τεράστια δημοσκόπηση για το πώς οι γονείς αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών τους σε 22 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Συνολικά, συμμετείχαν 15.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 3 – 10 ετών, το 91% των οποίων απάντησε πως η ενσυναίσθηση είναι μία δεξιότητα που θα ήθελε να εμφυσήσει στα παιδιά του.
Στην ίδια έρευνα, το 92% των γονιών απαντά πως η συναισθηματική νοημοσύνη, που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση, παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του παιδιού και το 93% πως οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της παγκόσμιας δημοσκόπησης της OnePoll είναι και το εξής: Το 70% των γονιών απάντησε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού και της μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρίνοντας ταυτόχρονα πως η φροντίδα των δεξιοτήτων κοινωνικής ανάπτυξης, όπως είναι η ενσυναίσθηση, είναι αυτή τη στιγμή πρωταρχικής σημασίας.
Στις ανησυχίες αυτές των γονιών «απαντά» η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που απέδειξε πως όταν τα παιδιά παίζουν με κούκλες – Barbie® στη συγκεκριμένη περίπτωση – τότε διεγείρεται η περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και στην περίπτωση που ένα παιδί παίζει μόνο του.
Το The DOLLcumentary, το ντοκιμαντέρ που μιλά για το παιδί, το παιχνίδι με κούκλες και την ενσυναίσθηση, στο τρίτο επεισόδιο, αναλύει πώς και εάν οι γονείς αντιλαμβάνονται την έννοια της ενσυναίσθησης.
Δείτε το τρίτο επεισόδιο του The DOLLcumentary:
Οι γονείς και οι δυσκολίες τους ως προς την ενσυναίσθηση
«Η ενσυναίσθηση είναι μια θετική δεξιότητα και βεβαίως όλοι θέλουν να την κατέχουν τα παιδιά τους. Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά», σχολιάζει στο The DOLLcumentary ο καθηγητής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας, εξηγώντας πως η μετάδοση της ενσυναίσθησης από τον γονιό στο παιδί, προϋποθέτει να την κατέχει ο ίδιος εις βάθος – γεγονός καθόλου απλό. Τα προσωπικά βιώματα, τα στερεότυπα που εξακολουθούν σήμερα να υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες, «κρατούν» τους γονείς πίσω, υπό μία έννοια, στον τομέα αυτό. Το πώς θα ξεπεραστούν αυτά τα «εμπόδια» είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με τον καθένα προσωπικά, που απαιτεί συστηματική προσπάθεια – καθώς «η γονεϊκότητα δεν είναι καθόλου απλή», όπως συμπληρώνει ο καθηγητής κύριος Σταλίκας.
Αυτό όμως που διαπιστώνουν οι ειδικοί, είναι πως οι σημερινοί γονείς μικρών παιδιών, κατανοούν τα οφέλη της ενσυναίσθησης και προσπαθούν να την κατακτήσουν, με δεδομένο πως στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον, δεν μεγάλωσαν με βάση την ενσυναίσθηση. «Οι γονείς πλέον έχουν πάρα πολύ μεγάλη θέληση να λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους διαφορετικά, με περισσότερη αποδοχή, με περισσότερη κατανόηση», δηλώνει στο The DOLLcumentary η εκπαιδεύτρια γονέων Αφροδίτη Κονδύλη.
Το παιδί που παίζει με την κούκλα Barbie® μπορεί να καλλιεργήσει την ενσυναίσθησή του, αποδεικνύει η επιστημονική μελέτη του Κάρντιφ. Τι μπορεί να κάνει ο γονιός και πώς χρειάζεται να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, τον κόσμο του παιδιού του, ώστε να την καλλιεργήσει κι εκείνος για τον εαυτό του και να μπορέσει να τη μεταδώσει; Το τρίτο επεισόδιο του The DOLLcumentary παρουσιάζει αναλυτικά τις επιστημονικές απόψεις που απαντούν στα ερωτήματα αυτά.