Η παιδική κακοποίηση εν μέσω πανδημίας - Ποιος ο ρόλος των γονέων;
Αυξημένος ο κίνδυνος για σεξουαλικη κακοποίηση των παιδιών εν μέσω κορονοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τους τελευταίους μήνες ο κορονοϊός έχει φέρει πολλές αλλαγές στην ζωή και την καθημερινότητά μας. Ο εγκλεισμός στο σπίτι έχει επηρεάσει τις κοινωνικές μας σχέσεις, έχει αλλάξει τις συνήθειές μας και δυστυχώς, την περίοδο αυτή, περιστατικά φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και η παιδικής κακοποίησης έχουν αυξηθεί.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι το social distancing δεν έχει μειώσει τον κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αντιθέτως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Europol, η πανδημία οδήγησε σε «έκρηξη» της διακίνησης πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο. Η παραπάνω ώρες που περνάμε στο διαδίκτυο σε συνδυασμό με τον περιορισμό επαφής και αλληλεπίδρασης των παιδιών μεταξύ τους αλλά και με υποστηρικτικούς ενήλικες, όπως είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ενισχύουν την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος STOP – «Σταματήστε την παιδική κακοποίηση μέσω της αποτελεσματικής εκπαίδευσης και της επαυξημένης πραγματικότητας», οι γονείς φαίνεται ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η πλειοψηφία έχει άγνοια πάνω στις διαφορετικές μορφές παιδική σεξουαλικής κακοποίησης, όπως είναι αυτή μέσω της του διαδικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία, οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποιούν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους, δεν γνωρίζουν όλες τις μορφές με τους οποίους μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά τους.
Για τη μείωση του φαινομένου και την πρόληψη περιστατικών διαδικτυακής παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν τα εξής:
Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το Α και το Ω
Η ουσιαστική επικοινωνία παιδιών και γονέων και το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντική. Η συζήτηση με τα παιδιά για τα διαδικτυακά τους ενδιαφέρονται, τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και οι λόγοι για τους οποίους το χρησιμοποιούν, μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά.
Χρήση λειτουργιών γονικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές συσκευές
Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν εικόνα της χρήσης του διαδικτύου που γίνεται από τα παιδιά. Ο έλεγχος μπορεί να προλάβει περιστατικά όπως αυτά που αναφέρουμε παραπάνω και η χρήση λειτουργιών γονικού ελέγχου θα κάνουν το διαδίκτυο έναν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή χώρος περιήγησης για τα παιδιά.
Επαρκής ενημέρωσης
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο συνηθισμένοι τρόποι ενημέρωσης των γονέων πάνω σε αυτό το θέμα φαίνεται πως είναι οι συζητήσεις με άλλους γονείς καθώς και ανεπίσημα μέσα, όπως δημοσιεύσεις και έρευνα στο διαδίκτυο. Οι εκπαιδεύσεις μέσω των σχολείων ή συλλόγων γονέων είναι λιγότερο διαδεδομένες. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γονέων συμφωνεί ότι για να μειωθούν οι κίνδυνοι σεξουαλικής παρενόχλησης, χρειάζεται μια ισχυρή στήριξη από το νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας, καθώς και η υλοποίηση περισσότερων εκπαιδεύσεων σε επίπεδο σχολείων.