Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει ψέματα

Πώς διαχειριζόμαστε το παιδί που λέει ψέματα;

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται το ψέμα είναι αναμενόμενο στην ανάπτυξη του παιδιού, για αυτό είναι σημαντικό να δούμε τους λόγους για τους οποίους λέγονται και τη συχνότητά τους.

Για παράδειγμα πολλά παιδιά μικρότερα των 6 ετών δεν μπορούν ακόμα να κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και σε αυτήν την περίπτωση το "ψέμα" τους μπορεί να είναι απλώς μία έκφραση της φαντασίας τους. Από την άλλη βέβαια, τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 4 ετών μπορούν να πουν σκόπιμα ψέματα για να αποφύγουν μία δυσάρεστη για αυτά κατάσταση ή να πάρουν κάτι που θέλουν.

Μερικούς από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά λένε ψέματα είναι :

  • φόβος τιμωρίας
  • για να εντυπωσιάσουν τους οικείους του
  • να αποφύγουν μία κατάσταση
  • για να τραβήξουν την προσοχή
  • για να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους όταν οι προσδοκίες τους είναι πολύ υψηλές

Τι να κάνετε όταν το παιδί λέει ψέματα

Εστιάστε στην πηγή του προβλήματος

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε γιατί το παιδί λέει ψέματα. Χρησιμοποιεί απλώς τη φαντασία του ή τα λέει σκόπιμα για να αποφύγει μία δυσάρεστη κατάσταση; Ο τρόπος διαχείρισης διαφέρει ανά περίπτωση.

Βοηθήστε το παιδί να νιώσει άνετα και να σας μιλήσει

Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά καταφεύγουν στα ψέματα απλά και μόνο για να αποφύγουν την αλήθεια με κάθε κόστος. Αυτό συμβαίνει όταν ξέρουν εκ των προτέρων ότι η αντίδραση των γονιών στην αλήθεια θα είναι θυμός ή και τιμωρία. Ασφαλώς είναι σημαντικό το παιδί να μάθει από μικρό ό,τι κάθε τι που κάνει έχει και κάποιες συνέπειες τις οποίες πρέπει και να δέχεται, ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη προς τους γονείς του. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι εάν σας λέει την αλήθεια δεν θα θυμώσετε και ότι για εσάς το να είναι ειλικρινές είναι πάντα πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.

Μάθετέ του ότι τα ψέματα έχουν συνέπειες

Όταν το παιδί λέει ψέματα είναι σημαντικό να υπάρχουν συνέπειες και όχι τιμωρία. Η τιμωρία σχετίζεται με τον θυμό, ενώ οι συνέπειες επικεντρώνονται στη διόρθωση της κακής συμπεριφοράς.

Αξιολογήστε τη δική σας συμπεριφορά

Σίγουρά κι εσείς όπως και όλοι οι ενήλικες, έχετε κάποιες φορές καταφύγει σε ψέματα για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις, κάτι που όμως γίνεται αντιληπτό και από τα παιδιά. Μην ξεχνάτε τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές που βλέπουν στο σπίτι, επομένως πρώτα εμείς πρέπει να είμαστε υπέρμαχοι της αλήθειας.

Εξηγήστε στο παιδί γιατί είναι κακό να λέει ψέματα

Το ψέμα μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη που νιώθουμε απέναντι σε κάποιον. Ρωτήστε το παιδί σας, πώς θα αισθανόταν το ίδιο αν εσείς του λέγατε ψέματα για κάτι. Θα σας πίστευε την επόμενη φορά εάν το γνώριζε; Επίσης μπορείτε να του εξηγήσετε ττις αρνητικές συνεπειες του ψέματος μέσα από μία ιστορία, όπως το κλασικό "Ο Πέτρος και ο Λύκος".

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved