Η ψυχολογία του νεογέννητου μωρού

Μυρτώ Κογεβίνα
Ψυχολογία βρέφους: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς.

Το πρώτο διάστημα με ένα νεογέννητο μωρό είναι έντονο, γεμάτο δυνατά συναισθήματα αλλά και απρόοπτα συμβάντα. Συχνά, η συμπεριφορά ενός νεογέννητου μπορεί να θυμίζει έναν...άλυτο γρίφο. Ωστόσο, αν μπούμε στη θέση του μωρού που μόλις έχει έρθει στον κόσμο, αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την ψυχολογία του και να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες του.

Για ένα μωρό, η γέννησή του αποτελεί ένα τεράστιο σοκ, καθώς το περιβάλλον του αλλάζει δραματικά μέσα σε μια στιγμή. Από τη μήτρα της μαμάς του, όπου πέρασε μήνες σε έναν μέρος σκοτεινό, ζεστό, προστατευμένο, με τροφή ανά πάσα στιγμή (μέσω του ομφαλίου λώρου), μεταβαίνει σε έναν κόσμο με έντονο φως, άγνωστους, δυνατούς θορύβους και χιλιάδες νέα ερεθίσματα.

Ένα νεογέννητο μωρό, τον πρώτο καιρό της ζωής του, προσπαθεί πραγματικά πολύ σκληρά, απλώς και μόνο για να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες. Μία τόσο μεγάλη αλλαγή θα δημιουργούσε φόβο και ανασφάλεια σε οποιονδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον σε έναν που μετράει μόνο λίγες ημέρες ζωής.

Η συνειδητοποίηση του πόσο δύσκολο είναι το πρώτο διάστημα, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το μωρό μας, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε λίγη περισσότερη υπομονή, τις στιγμές εκείνες που το μωρό κλαίει απαρηγόρητο και εμείς - με όλη την κούραση που φυσικό είναι να έχουμε - νιώθουμε τις αντοχές μας να τελειώνουν. Επιπλέον, ένα μωρό που είναι ταϊσμένο, αλλαγμένο και γενικά δεν έχει κάποιον πόνο αλλά συνεχίζει να κλαίει, οπωσδήποτε αναζητά στοργή και παρηγοριά - με άλλα λόγια, χρειάζεται αγκαλιά. Πολλές μοντέρνες θεωρίες υποστηρίζουν ότι με το να παίρνουμε ένα μωρό αγκαλιά το “κακομαθαίνουμε”. Στην πραγματικότητα όμως, δε γίνεται να κακομάθουμε ένα μωρό, ιδιαίτερα τόσο μικρής ηλικίας. Αντιθέτως, πληθώρα ερευνών δείχνουν ότι η στοργική αντιμετώπιση, η δερματική επαφή και η αγκαλιά ευνοούν την εγκεφαλική ωρίμανση, αλλά και την ορθή ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του νεογέννητου μωρού μας. Για το νεογέννητό μας, που αγωνίζεται τόσο και κάνει άλματα από μια μέρα στην άλλη, το πιο γνώριμο, ανακουφιστικό πράγμα όταν φοβάται ή έχει κουραστεί, είναι η αγκαλιά της μαμάς του.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved