Όταν το παιδί προτιμά έναν από τους δύο γονείς

  • Γιατί το παιδί δείχνει περισσότερη αδυναμία στον έναν από τους δύο γονείς;
  • Τι πρέπει να κάνει ο γονιός;

 

Είναι σύνηθες το παιδί να προτιμά τον έναν από τους δύο γονείς του. Συνήθως αυτό το πρόσωπο είναι η μητέρα καθώς περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του από την ημέρα της γέννησή τους.

Γιατί ένα παιδί δείχνει προτίμηση σε έναν από τους δύο γονείς

Η προτίμηση του παιδιού στην μητέρα ή τον πατέρα, θεωρείται κομμάτι της συναισθηματικής και γνωστικής ανάπτυξής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υποδηλώνει μια μορφή ανεξαρτησίας, καθώς επιλέγει τον γονιό που πιστεύει ότι θα το βοηθήσει καλύτερα σε κάτι και παράλληλα δείχνει ότι αισθάνεται ασφάλεια, θεωρώντας ότι ο άλλος γονιός θα είναι πάντα δίπλα του.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν το παιδί έχει αδυναμία μόνο στον έναν γονιό

Μερικές φορές η προτίμηση οφείλεται σε αλλαγή στους γονικούς ρόλους και τη δυναμική της οικογένειας.

Για παράδειγμα, η γέννηση ενός αδερφού ή μια αλλαγή εργασίας μπορεί να σημαίνει ότι ο χρόνος της μαμάς καταναλώνεται πλέον στο νέο μέλος ή τη νέα δουλειά. Ξαφνικά, η μαμά δεν είναι τόσο διαθέσιμη όσο πριν.

Σε απάντηση, το παιδί μπορεί να επιλέξει να αφιερώσει χρόνο με τον γονέα που θα του δώσει περισσότερη προσοχή. Εξάλλου, το να βλέπει τη μητέρα του να θηλάζει τον αδερφό ή την αδερφή του δεν είναι διασκεδαστικό σε σύγκριση με το να παίζει κρυφτό με τον μπαμπά.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η απόρριψη από το παιδί συχνά επηρρεάζει τους γονείς και τη σχέση τους.

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για να επιβιώσετε από αυτή τη δύσκολη φάση διατηρώντας παράλληλα μια καλή σχέση με το παιδί σας.

Δείξτε ενσυναίσθηση

Η προσπάθεια να αλλάξετε τη γνώμη του παιδιού σας για το ποιον γονιό προτιμά μπορεί, να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δείξτε στο παιδί σας ότι παρόλο που δεν μπορείτε να του δώσετε αυτό που θέλει, το ακούτε και αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του.

Αφιερώστε χρόνο εναλλάξ

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα παιδιά προτιμούν τον μπαμπά για το παιχνίδι ( αλλά μόνο γι΄αυτό). Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι ο σύζυγός σας αφιερώνει χρόνο κάνοντας και «μη διασκεδαστικά» πράγματα όπως το να το ντύσει, να το ταΐζει, να το βάζει για ύπνο.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Δεν έχει νόημα να δείχνετε στο παιδί τα αρνητικά συναισθήματά σας ή να του λέτε πόσο πληγωμένος/η νιώθετε που δεν θέλει να κάνετε πράγματα μαζί. Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο μαζί του σε καθημερινή βάση.

Μιλήστε με τον/ την σύντροφό σας

Εάν είστε ο προτιμώμενος γονέας, αναγνωρίστε ότι ο/ η σύντροφός σας μπορεί να νιώθει ζήλια και ίσως λύπη. Φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα όπου ο προτιμώμενος γονέας να απομακρυνθεί, έτσι ώστε ο άλλος γονιός να περάσει ποιοτικό χρόνο μόνος με το παιδί.

Να θυμάστε ότι είναι απλώς μια φάση

Ο μετωπιαίος φλοιός των νηπίων εξακολουθεί να αναπτύσσεται, επομένως δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, πιθανότατα θα έχουν ξεσπάσματα . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πουν πράγματα που δεν τα εννοούν, όπως «σε μισώ» ή «αγαπώ μόνο τη μαμά» για να προσπαθήσουν να πάρουν αυτό που θέλουν.

Καθώς ωριμάζουν, αυτή η ακραία δυναμική ευνοιοκρατίας θα υποχωρήσει

Απλά θυμηθείτε, είναι σύνηθες τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να περνούν φάσεις στο πλαίσιο των οποίων δείχνουν έντονη προτίμηση στη μαμά ή τον μπαμπά. Είναι μέρος της ανάπτυξής του καθώς μεγαλώνουν.

Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι σκέφτεστε θετικά και να είστε δίπλα τους.

Πηγή: mombrite.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved