«Θα το κάνω αργότερα» - Πώς να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα του παιδιού
- Γιατί τα παιδιά είναι αναβλητικά;
- Πού οφείλεται η αναβλητικότητα των παιδιών;
- Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους;
Οι περισσότεροι γονείς έχουν κληθεί να διαχειριστούν την αναβλητικότητα των παιδιών τους.
Οτιδήποτε θέλουν να αποφύγουν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν, το μεταθέτουν για αργότερα ελπίζοντας ότι στο τέλος δεν θα το κάνουν.
Γιατί τα παιδιά είναι αναβλητικά;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά, χρονοτριβούν να κάνουν κάτι. Σύμφωνα με τον Tim Pychyl, ερευνητή ψυχολόγο, αισθάνονται καλύτερα να αναβάλουν πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν αργότερα καθώς δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που ενδεχομένως υπάρχουν. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης που οδηγεί τα παιδιά να καθυστερούν, η υπερεκτίμηση του χρόνου που τους απομένει, η πλήξη, η λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ακόμη η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων.
Η αναβλητικότητα, ωστόσο,μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, όπως κακούς βαθμούς, έλλειψη ψυχραιμίας, απογοητεύσεις, κακή ψυχολογία.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν την αναβλητικότητα που έχουν.
Πώς θα γίνει αυτό; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:
Δείξτε τους ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται
Ένας λόγος για τον οποίο τα παιδιά αποφεύγουν να κάνουν αυτό που τους ζητάτε είναι γιατί στο μυαλό τους φαντάζει δύσκολο ή χρονοβόρο. Επομένως στόχος σας είναι τους δείξετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.
Κάντε ερωτήσεις
Για να μπορέσετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας από τη συνήθεια της αναβλητικότητας, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι περνάει από το μυαλό τους όταν μεταθέτουν επ’ αόριστον να κάνουν κάτι. Μη φοβάστε λοιπόν να τους κάνετε ερωτήσεις για να εντοπίσετε τυχόν φόβους και αμφιβολίες.
Βοηθήστε τα παιδιά να δουν τις συνέπειες
Πολλές φορές, τα παιδιά αναβάλλουν κάτι επειδή δεν μπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις. Αν για παράδειγμα δεν εκμεταλλεύονται το Σκ για διάβασμα, η εβδομάδα θα είναι πιο πιεστική ή αν δεν κάνουν την εργασία τους εντός του χρονοδιαγράμματος, θα αγχωθούν περισσότερο.
Βοηθήστε τους να κάνουν την αρχή
Για να μην αναβάλουν πράγματα, δείξτε στα παιδιά πώς να ξεκινήσουν και όχι να ανησυχούν προκαταβολικά για το τέλος. Διδάξτε τους να κάνουν το πρώτο βήμα αντί να σκέφτονται πότε θα τελειώσουν.
Επιβράβευση
Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη τη φιλοφρόνηση των γονιών τους. Για να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν τη συνήθεια να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, επιβραβεύστε τα κάθε φορά που είναι συνεπή. Μπορεί να είναι μια καλή κουβέντα, μια λιχουδιά, ένα δώρο. Προφανώς και δεν θα συμβαίνει πάντα, ωστόσο είναι αναγκαίο καθώς τα παιδιά χρειάζονται την επιβράβευσή σας.
Ενθαρρύνετε τη λήψη αποφάσεων
Ένας ακόμα τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν την αναβλητικότητα είναι να τα κάνετε να αισθάνονται υπεύθυνα για εργασίες και δουλειές που αναλαμβάνουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιτρέψετε στον γιο σας να επιλέξει το χρονικό διάστημα που θα τακτοποιήσει το δωμάτιό του αρκεί να είναι μια σταθερή ώρα και να μην αλλάζει ανάλογα με το αν έχει όρεξη ή όχι.
Πηγή: parentguidenews.com