Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα Social Media την αυτοεκτίμηση παιδιών και γονιών
- Οι συνέπειες της αυξανόμενης χρήσης των Social Media στην αυτοεκτίμηση παιδιών και γονιών
- Τι ισχύει για την κάθε πλατφόρμα;
Τα Social Media αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας για παιδιά και γονείς και η αυξανόμενη χρήση τους συνεπάγεται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που προβληματίζουν τους ειδικούς.
Σύμφωνα με το The Conversation και το The National Post, τα Social Media μπορούν να μειώσουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, παιδιού ή ενήλικα, λόγω της τάσης του να συγκρίνει τον εαυτό του με όσους βλέπει στα κοινωνικά μέσα όπου οι περισσότεροι προβάλλουν μόνο θετικές πτυχές του εαυτού τους και της καθημερινότητά τους. Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη μελέτη της σχέσης των social media και της σύγκρισης με τους γύρω μας, έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει κάποιος στις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να μπει σε μία διαδικασία σύγκρισης του εαυτού του με τρίτους. Αυτή η κοινωνική σύγκριση θεωρείται ότι οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και υψηλό κοινωνικό άγχος.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους γονείς για τη χρήση των social media από τα παιδιά και ιδιαίτερα τους εφήβους που είναι γνωστό ότι περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και στις social media πλατφόρμες. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, το 93-97% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι έφηβοι/ες αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο, σε ημερήσια βάση, χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικές πλατφόρμες.
Ισχύει για όλες τις πλατφόρμες το ίδιο;
Σύμφωνα, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λωραίνης, όχι. Θεωρούν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να ομαδοποιούνται και ότι η κάθε μία έχει και άλλη επίδραση στην ψυχολογία του χρήστη. Για παράδειγμα, η χρήση του Facebook και του Instagram συνδέεται με χαμηλότερη ψυχική ευημερία, ενώ το Twitter συνδέεται με περισσότερα θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το Facebook και το Instagram ως πλατφόρμες και ψηφιακό περιβάλλον ενδείκνυνται για την θετική αυτοπροβολή, ενώ το Twitter χρησιμοποιείται περισσότερο για δημοσίευση απόψεων και νέων.
Με πληροφορίες από moms.com, nationalpost.com, theconversation.com