«Δεν μου αρέσει το σώμα μου». Τι να κάνουμε, όταν το παιδί μας είναι δυσαρεστημένο με την εμφάνισή του;
Η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική για τα όλα τα παιδιά. Μπορεί η εποχή της εικόνας να έχει περάσει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά, και ειδικά τα κορίτσια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνισή τους.
Στις εφηβικές ηλικίες, τα παιδιά κοιτάζονται με απόγνωση στον καθρέφτη τους και ψάχνουν να βρουν πράγματα πάνω τους που δεν τους αρέσουν.
Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα με το σώμα του.
• Παρακολουθείστε διακριτικά την ανάπτυξη του παιδιού σας, ώστε να διακρίνετε τυχόν αλλαγές.
• Κάποιες φορές η εμφάνιση γίνεται πολύ σπουδαία για το παιδί επειδή της δίνουν μεγάλη σημασία οι άλλοι. Αν το ενοχλούν οι άλλοι με πειράγματα, στηρίξτε το παιδί σας χωρίς να του λέτε, λ.χ ότι το «ύψος δεν παίζει κανένα ρόλο» γιατί το ίδιο διαπιστώνει άλλα πράγματα.
• Ενθαρρύνετε τον έφηβο σας να εκφράζει τα συναισθήματά του για τα στοιχεία της εμφάνισής του που θεωρεί ότι δεν του αρέσουν, ακόμη κι αν εσείς έχετε διαφορετική άποψη.
• Τονίστε στο παιδί τα άλλα όμορφα χαρακτηριστικά που διαθέτει –λ.χ μεγάλα μάτια, καλοσχηματισμένα χείλη, όμορφα πόδια-ώστε να αισθάνεται ότι έχει κάτι που αναπληρώνει όσο κατά τη γνώμη του, είναι μειονεκτικά.
• Τα κορίτσια με πρώιμη ανάπτυξη συχνά αισθάνονται αμήχανα επειδή το στήθος τους ξεχωρίζει αισθητά και οι άλλοι το κοιτάζουν έντονα. Εξηγήστε στο παιδί ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του, αλλά εκείνων που θεωρούν ότι το στήθος ενός κοριτσιού είναι κάτι το αξιοπερίεργο.
• Αν το παιδί σας είναι μικρόσωμο, μπορεί να είναι πιο συγκρατημένο από τους συνομήλικους του και να φοβάται να διεκδικήσει ελευθερίες που αναλογούν στην ηλικία και την ωριμότητά του.
• Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει αποκτήσει εμμονές με την εμφάνισή του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό.
Οι συμβουλές ήταν από το βιβλίο της κυρίας Αλεξάνδρας Καππάτου, «Εφηβεία»