Πώς να εξηγήσεις τον πόλεμο σε ένα μικρό παιδί
- Να είστε ειλικρινείς
- Να απαντάτε στις ερωτήσεις τους
- Να είστε ψύχραιμοι
Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.
Χιλιάδες κάτοικοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο ή όσοι έχουν τη δυνατότητα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Το διαδίκτυο έχει κατακλειστεί από βίντεο και φωτογραφίες φοβισμένων παιδιών που είτε αποχαιρετούν τον μπαμπά τους είτε έχουν κρυφτεί σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό για να προφυλαχτούν. Πολλά έχουν μαζί τους τις σχολικές τσάντες χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν σπίτι τους.
Ο παραλογισμός ενός πολέμου δεν μπορεί να ερμηνευτεί, όμως πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;
Τι μπορούμε να τους πούμε;
Οι ειδικοί λένε ότι κάθε συζήτηση σχετικά με τον πόλεμο καθορίζεται από την ηλικία του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στις ερωτήσεις και προετοιμασμένοι για απλές και κατανοητές απαντήσεις.
«Σε καιρούς σαν κι αυτούς, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης παγκόσμιων γεγονότων όπως οι επικείμενοι πόλεμοι σε ξένες χώρες είναι να είστε ανοιχτοί στις ερωτήσεις των παιδιών σας, καθώς και να προετοιμαστείτε με απαντήσεις στις αναπόφευκτες ερωτήσεις που θα κάνουν», τονίζει η ειδικός σε θέματα γονέων Samantha Kemp-Jackson.
Προτείνει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις σε τακτική βάση, ώστε να μπορείτε να προλάβετε τις ερωτήσεις των παιδιών σας.
φώτο : twitter @berkhaiz_bhat
Να είστε ειλικρινείς
Η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική σε κάθε είδους συζήτηση. Μπορείτε να εξηγήσετε με απλά λόγια την κατάσταση λέγοντας ότι ακόμα κι αν υπάρχουν εντάσεις που κλιμακώνονται σε ξένες χώρες, υπάρχουν πολλοί ενήλικες σε όλο τον κόσμο που δεν θέλουν να γίνει πόλεμος.
«Για τα παιδιά, είναι παρήγορο να γνωρίζουν ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που δεν θέλουν να γίνει πόλεμος από ό,τι θέλουν και ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο», εξηγεί η Samantha Kemp-Jackson.
Η σύμβουλος γονέων, Ann Douglas, πιστεύει ότι η ερμηνεία των ειδήσεων με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία είναι το κλειδί.
«Ένα εξάχρονο παιδί που ακούει τρομακτικά σχόλια σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων δεν έχει κανέναν τρόπο να γνωρίζει εάν αυτοί οι πύραυλοι χτυπούν ή όχι στο έδαφος, στον δρόμο ή σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται σε εσάς για να του παρέχετε την απαραίτητη υποστήριξη και διαβεβαίωση που χρειάζεται», προσθέτει.
Να απαντάτε στις ερωτήσεις τους
Τα παιδιά ως γνωστόν κάνουν πολλές ερωτήσεις. Ειδικά όταν βλέπουν κάτι και προσπαθούν να το ερμηνεύσουν. Όταν λοιπόν ακούνε συνέχεια στις ειδήσεις τη λέξη «πόλεμος» οι ερωτήσεις είναι αναπόφευκτες. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι υψίστης σημασίας οι γονείς να είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν όσο καλύτερα μπορούν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δίνουν μια απροσδιόριστη απάντηση», λέει η Samantha Kemp-Jackson.
Όπως εξηγεί «πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς επομένως πρέπει να είστε ειλικρινείς και να τους κρατάτε ενήμερους. Αν αλλάξει η κατάσταση και ο κίνδυνος γίνει πιο άμεσος, θα πρέπει τους το πείτε».
AP Photo / Evgeniy Maloletka
Να είστε ψύχραιμοι
Αν αισθάνεστε φορτισμένοι ψυχολογικά , μπορείτε να αναβάλλετε για λίγο τη συζήτηση.
«Αποφύγετε για λίγο τις ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο ή εστιάστε σε ιστορίες ανθρώπων που κάνουν ηρωικά πράγματα ή που ανταποκρίνονται με δύναμη και ανθεκτικότητα στον απόηχο της καταστροφής. Μοιραστείτε αυτές τις ιστορίες με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι οι καταστροφές μπορούν επίσης να αναδείξουν το καλύτερο στους ανθρώπους, όχι μόνο τα χειρότερα», τονίζει η Samantha Kemp-Jackson.
Αν δεν έχετε τις απαντήσεις…
Είναι πιθανό ότι, κάποια στιγμή, δεν θα ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί ή πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Dr. Vanessa Lapointe , είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι σας έχουν και ότι είστε δίπλα τους. «Αυτό σημαίνει ότι εσείς είστε η απάντηση ακόμα κι αν δεν έχετε τις απαντήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.