Αρνητισμός παιδιού: Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Bigstock

Φάση αρνητισμού: Τι δηλώνει και πώς να αντιμετωπίσετε τον αρνητισμό του παιδιού σας

Οι τρόποι με τους οποίους επικοινωνεί το παιδί δεν είναι πάντα αυτοί που θα έκαναν περήφανο τον μπαμπά και τη μαμά του.

Από τις πιο συχνές συμπεριφορές που φέρνουν στα όρια τους γονείς είναι ο αρνητισμός.

Φάση αρνητισμού: Τι δηλώνει

Η πιο συνηθισμένη λέξη στο περιορισμένο λεξιλόγιό του παιδί είναι το «όχι». Ειδικά στην ηλικία των 2 ετών την εκστομίζει με απίστευτη συχνότητα καθημερινά κι είναι η μοναδική, αυτονόητη απάντηση σε κάθε ερώτηση.

Είναι μια φάση αρνητισμού κατά την οποία το παιδί θέλει να διακηρύξει την ανεξαρτησία του και προσπαθεί να αποτινάξει την εξουσία τω μεγάλων και να γίνει κύριος του εαυτού του.Το σημαντικό είναι ότι δεν κρατά πολύ, αντίθετα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο.

Ένα βήμα μπροστά στο δρόμος της αυτονομίας κι ένας πρωτότυπος τρόπος για να να κατανοήσει καλύτερα το παιδάκι τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μέσα από τις αντιδράσεις που προκαλεί τα «όχι».

Ελέγχει λοιπόν τις αντιδράσεις και απολαμβάνει τη σημασία που του δίνουν. Είναι το επίκεντρο της προσοχής και του αρέσει πολύ. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία διαρκεί γύρω στους 6 μήνες, αρχίζει να υποχωρεί μετά τα 2 χρόνια, όταν το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται και ν΄αντιδρά πιο θετικά και συνεργάσιμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον αρνητισμό του παιδιού σας

Μέχρι τότε όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον αρνητισμό του παιδιού σας είναι ο δρόμος της διπλωματίας.

Κάθε φορά που απευθύνεστε στο παιδί σας, θα διατυπώνετε τις ερωτήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει περιθώριο να σας απαντήσει «όχι». Αντί να το ρωτάτε αν πεινάει ,για να εισπράξετε την συνηθισμένη απάντηση θα του πείτε: «Θέλεις να φας μακαρόνια ή κοτόπουλο;».

Δοκιμάστε επίσης να περιορίσετε τα δικά σας «όχι». Το παιδί σας, σας μιμείται. Όσο πιο πολλές είναι οι απαγορεύσεις , τόσο πιο έντονος είναι ο αρνητισμός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved