Πώς να χειριστούμε το παιδί που λέει ψέματα

Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash
  • Τα παιδιά λένε ψέματα για πολλούς λόγους.
  • Τι συμβαίνει όταν αντιλαμβάνεστε το ψέμα;

Πολλά παιδιά λένεψέματα μερικές φορές και συνήθως αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τις μικρές ηλικίες. Αλλά αν το παιδί σας λέει πολλά ψέματα, μπορεί να είναι μπερδεμένο και αναστατωμένο.

Τα παιδιά λένε ψέματα για πολλούς λόγους.

Συνήθως, θέλουν να πάρουν τον έλεγχο μιας κατάστασης αλλάζοντας την ιστορία έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα για εκείνα. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι να πουν ψέματα για να καλύψουν ένα λάθος και να αποφύγουν να μπουν σε μπελάδες.

Μπορεί επίσης να λένε ψέματα όταν αισθάνονται άγχος, προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκρουση ή θέλουν προσοχή. Μερικές φορές τα παιδιά λένε ψέματα όταν τους έχει συμβεί κάτι κακό ή ενοχλητικό. Θέλουν να το κρατήσουν κρυφό ή να δημιουργήσουν μια ιστορία για τον εαυτό τους που τα κάνει να νιώθουν καλύτερα.

Η ηλικία και η ανάπτυξη παίζουν επίσης ρόλο.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να λένε ψέματα για κάτι που θα ήθελαν να είναι αλήθεια, όπως να λένε στους ανθρώπους ότι έχουν κουτάβι ενώ δεν έχουν. Οι έφηβοι μπορεί να λένε ψέματα για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους.
Κάτι που πρέπει να εξετάσετε είναι εάν τα ψέματα του παιδιού σας είναι μια νέα εξέλιξη.

Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Έχει γίνει κάποια αλλαγή στο περιβάλλον του; Έχει νέους φίλους; Συμβαίνει κάτι αγχωτικό στο σχολείο ή στο σπίτι που μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά αυτή;

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι το ψέμα είναι μια πράξη περιφρόνησης. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικά παιδιά δεν μπορούν να το ελέγξουν. Μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι το κάνουν. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα παιδιά έχουν πρόβλημα με τον αυτοέλεγχο, την οργάνωση των σκέψεών τους ή να φοβούνται τις συνέπειες. Αυτές οι δυσκολίες σχετίζονται με μια ομάδα δεξιοτήτων που ονομάζονται εκτελεστικές λειτουργίες.

Για αυτά τα παιδιά, τα συχνά ψέματα δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, και συνήθως δεν το κάνουν επίτηδες. Στην πραγματικότητα, συχνά αισθάνονται πολύ άσχημα για αυτό όταν συνειδητοποιούν ότι το έκαναν.

Φυσικά, δεν θέλετε το παιδί σας να λέει ψέματα. Αλλά είναι σημαντικό να μάθετε τι κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά, ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε με τον καλύτερο τρόπο.

Τι συμβαίνει όταν αντιλαμβάνεστε το ψέμα;

Το παιδί σας νιώθει άσχημα για αυτό και αποδέχεται την αλήθεια;

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε και να διαλέξετε μοτίβα στη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να σας δώσει ενδείξεις. Και μάθετε γιατί μερικά παιδιά παλεύουν με την παρορμητικότητα. Μόλις έχετε μια καλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει, μπορεί να είναι ευκολότερο να εξηγήσετε γιατί το παιδί σας λέει ψέματα. Μήπως σας φοβάται; Μήπως δεν λαμβάνει την αποδοχή και την ασφάλεια που δικαιούται και χρειάζεται; Μήπως θέλει να σας παρουσιάσει μια κατάσταση πιο ωραιοποιημένη από ότι είναι, για να λάβει την αποδοχή σας;

Μην ξεχνάτε ότι το σημαντικό είναι να μάθετε ποια είναι η αιτία που έκανε το παιδί σας να σας πει ψέματα, και αν του βάλετε τις φωνές το παιδί σας απλά θα πεισμώσει και θα τρομάξει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved