Ψυχολογία: Για ποιους λόγους λένε ψέματα τα παιδιά
Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια.
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται τα ψέματα είναι αναμενόμενα στην ανάπτυξη του παιδιού, για αυτό είναι σημαντικό να δούμε τους λόγους για τους οποίους λέγονται και τη συχνότητά τους.
Μικρά παιδιά: Έως περίπου 5 ετών
Το ψέμα έχει μια αρνητική σημασία για τους ενήλικες. Όμως, στα νήπια ο εγκέφαλός τους απλά δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ακόμα για να μπορέσουν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Έτσι, αντί να εκνευρίζεστε που το παιδί σας είπε «εσκεμμένα» ψέματα, επαναπροσδιορίστε το ότι έχει αρκετά ανεπτυγμένη φαντασία.
Μπορεί να ακούσετε το νηπιάκι σας να λέει: «Η κούκλα μου πέταξε το φαγητό μου».
Mην του θυμώσετε, εξηγήστε του με ωραίο τρόπο γιατί δεν πρέπει να λέει ψέματα.
Μεγαλύτερα παιδιά: Έως περίπου την ηλικία των 8 ετών
Μπορεί να πουν κάποιο ψέμα για τον ίδιο λόγο που θα το πουν και τα μικρότερα παιδιά. Το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι μια κοινή νοοτροπία για εκείνα, και περνάνε μεγάλο μέρος της ημέρας τους σε φανταστικούς κόσμους, όπου βάζουν για παράδειγμα ένα δράκο να συνομιλεί με μια κούκλα.
Εναλλακτικά, μπορεί να πουν ψέματα για να εξηγήσουν αυτό που θα ήθελαν να είχε συμβεί. Δεν λένε ψέματα απαραίτητα συνειδητά.
Μπορεί να πουν ψέματα από αμηχανία ή ντροπή.
Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν: «Δεν ξέρω πώς η μπάλα έσπασε το παράθυρο. Κάποιος άλλος το έκανε». Μπορεί να είναι χρήσιμο για τον ενήλικα να μεταφράσει τη δήλωσή του παιδιού σε: «Μακάρι να μην είχα σπάσει το παράθυρο». Η κατανόηση του εσωτερικού κινήτρου του παιδιού για το ψέμα μπορεί να είναι ευεργετική για την σχέση γονέα-παιδιού.
Φυσικά, τα ψέματα δεν είναι πάντα αποδεκτά. Το να μεγαλώνεις τίμια και ειλικρινή παιδιά μπορεί να είναι πιο δύσκολο για κάποιες οικογένειες παρά για άλλες. Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία οικογενειακό σύμβουλο ή σε έναν παιδοψυχολόγο για να συζητήσετε εάν κάτι σας ανησυχεί.
Με πληροφορίες από: mother.ly