Χτίζοντας σχέση και επικοινωνία με το παιδί σας

Bigstock

Συμβουλές για να αποκτήσετε μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας από μικρή ηλικία. 

Θέλετε να είστε ένας εξαιρετικός γονιός; Θέλετε να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο, υγιές παιδί με καλή συμπεριφορά; Το μυστικό είναι να δημιουργήσετε μια στενή σχέση με το παιδί σας και να έχετε μια διαρκή επικοινωνία.

Χρειάζεται προσπάθεια για να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης κι αυτό απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή.

Child love. Happy family and lovely mom and daughter spend time together - mothers day. Mothers day. Mother and daughter enjoy and looking at the camera.Bigstock

Ξεκινήστε χτίζοντας γερά θεμέλια

Μην περιμένετε να μεγαλώσει το παιδί σας για να επικοινωνήσετε μαζί του. Από όταν ακόμα είναι μωρό, η σύνδεση που θα αναπτυχθεί μεταξύ σας είναι καθοριστική για την εξέλιξη αυτής της σχέσης. Για παράδειγμα, έρευνα έχει δείξει ότι οι μπαμπάδες που παίρνουν μια εβδομάδα ή περισσότερο άδεια από τη δουλειά όταν γεννιούνται τα μωρά τους έχουν στενότερη σχέση με το παιδί τους σε κάθε στάδιο της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Οι θεωρητικοί του δεσμού λένε ότι αν ένας άντρας δεθεί με το νεογέννητο μωρό του, θα μείνει πιο κοντά του σε όλη τη ζωή.

Να θυμάστε ότι όλες οι σχέσεις θέλουν δουλειά

Οι καλές σχέσεις γονέα-παιδιού δεν ξεπηδούν από το πουθενά. Και μπορεί τα παιδιά να αγαπούν αυτόματα τους γονείς τους όμως κι εσείς από την πλευρά σας πρέπει να «δουλεύετε» καθημερινά τη σχέση με το παιδί σας, καθώς οι ανάγκες του αλλάζουν καθώς μεγαλώνει και οι αλλαγές που βιώνει είναι πολλές.

Δώστε προτεραιότητα στο χρόνο που περνάτε με το παιδί σας

Στις σχέσεις, χωρίς ποσότητα, δεν υπάρχει ποιότητα. Δεν μπορείτε να περιμένετε να έχετε μια καλή σχέση με το παιδί σας, αν αφιερώνετε όλο τον χρόνο σας στη δουλειά και εκείνο στους φίλους του. Όσο δύσκολο κι αν είναι με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, πρέπει να ξεκλέβετε χρόνο αποκλειστικά για το παιδί σας.

Εμπιστοσύνη, το θεμέλιο κάθε καλής σχέσης

Η εμπιστοσύνη ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, όταν το μωρό μαθαίνει να εξαρτάται από εσάς.

Με την πάροδο του χρόνου, κερδίζετε την εμπιστοσύνη του παιδιού με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα, τηρώντας την υπόσχεση που του δώσατε ή μια συνήθεια που έχετε καθιερώσει.

Εμπιστοσύνη δεν σημαίνει να πιστεύετε τυφλά αυτά που σας λέει το παιδί σας ( ειδικά στην εφηβεία). Εμπιστοσύνη σημαίνει να μην εγκαταλείπετε το παιδί ό,τι κι αν κάνει.

Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι του δείχνετε την αγάπη σας, γιατί ξέρετε ότι σας χρειάζεται και ότι θα βρείτε έναν τρόπο να ξεπερνάτε τα προβλήματα.

Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος

Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως δεν είναι. Συχνά οι γονείς απαιτούν σεβασμό από το παιδί χωρίς να σκέφτονται ότι και οι ίδιοι θα πρέπει να το σέβονται.

Ακόμα και τα όρια που πρέπει να θέσετε, καλό είναι να το κάνετε με σεβασμό και ενσυναίσθηση, γιατί μόνο έτσι το παιδί σας θα μάθει να συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Μην παίρνετε τα πάντα προσωπικά

Το έφηβο παιδί σας χτυπά την πόρτα της κρεβατοκάμαράς του με δύναμη, το 10χρονο φωνάζει «Μαμά, ποτέ δεν καταλαβαίνεις!», το 4χρονο λέει «Σε μισώ, μπαμπά!» και πάει λέγοντας. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε; Μην το παίρνετε προσωπικά. Δεν αφορά πρωτίστως εσάς, αφορά το κάθε παιδί προσωπικά: τα μπερδεμένα συναισθήματά του, τη δυσκολία ελέγχου του εαυτού του, την ανώριμη ικανότητά του να κατανοεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση για τιμωρία

Τα παιδιά χρειάζονται την καθοδήγησή μας αλλά η τιμωρία πάντα διαβρώνει τη σχέση σας, γεγονός που κάνει το παιδί σας να συμπεριφέρεται περισσότερο άσχημα.

Επανασυνδεθείτε μετά από κάθε καβγά

Οι γονείς αποτελούν μια άγκυρα ή μια πυξίδα για να προσκολληθούν τα παιδιά και να παραμείνουν προσανατολισμένα. Κάθε φορά που καβγαδίζετε, δώστε τους το χρονικό περιθώριο να ηρεμήσουν και στη συνέχεια μιλήστε τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι έχουν την αποδοχή σας ακόμα κι όταν έχουν πει πράγματα που τις περισσότερες φορές δεν τα πιστεύουν.

Με πληροφορίες από το ahaparenting.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved