Πώς να βοηθήσετε το νήπιο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του

Bigstock

Ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη είναι συναισθήματα που δεν είναι εύκολο για ένα νήπιο να διαχειριστεί. 

Αν έχετε προσπαθήσει να ηρεμήσετε το νήπιο την ώρα που θέλει να βγει από το καρότσι για να περπατήσει, θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι άδικος κόπος.

Όπως, κι όταν θέλει να φάει μια λιχουδιά ενώ εσείς διαφωνείτε και του το εξηγείτε με τον πιο ήρεμο τρόπο.

Τα νήπια ορισμένες φορές δείχνουν σαν να μη μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

«Τα μέρη του εγκεφάλου που μας βοηθούν να σκεφτόμαστε και να καταλαβαίνουμε πώς νιώθουμε δεν έχουν αναπτυχθεί στα παιδιά. Έτσι, ενώ εμείς οι ενήλικες μπορούμε να μετριάζουμε τα συναισθήματά μας, το νήπιο ακόμα δεν μπορεί, εξ ου και η έντονη αντίδραση», εξηγεί η παιδοψυχολόγος Dr Margot Sunderland.

Θυμός

Πολλές φορές τα νήπια αντιδρούν με θυμό χωρίς να υπάρχει λόγος. Όχι εμφανής τουλάχιστον. «Ο θυμός εμφανίζεται όταν συμβαίνει κάτι που δεν αρέσει στο μικρό παιδί σας – ίσως το αδερφάκι του κλέβει το τρένο του – ή όταν θέλει να τελειώσει ένα παζλ, αλλά δεν τα καταφέρνει», εξηγεί η Margot. «Και όταν το συναίσθημα είναι έντονο, αυξάνονται οι ορμόνες του στρες με αποτέλεσμα τα θυμωμένα ξεσπάσματα».

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο είναι να το βοηθήσετε και να το παροτρύνετε να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια. Αυτή η διαδικασία καταπραΰνει το μικρό παιδί σας και του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματά του.

Φόβος

«Το πόσο αγχώνεται το παιδί σας όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητά του», λέει η Margot. «Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε ένα φοβισμένο νήπιο είναι να το καθησυχάσετε δείχνοντάς του ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται». Και είναι βασικό να μη του πείτε απλά να μη φοβάται, αλλά να του πείτε ότι είστε δίπλα τους χρησιμοποιώντας καταπραϋντικό τόνο».

«Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν η φωνή ενός γονέα είναι απαλή και μελωδική, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ορμόνης της ωκυτοκίνης, στο σύστημα του παιδιού σας. Το απαλό, καταπραϋντικό άγγιγμα, όπως ένα χάδι στην πλάτη, θα μειώσει επίσης τον φόβο του», προσθέτει η Margot.

Ευτυχία

Θέλετε να δημιουργήσετε μια στιγμή ευτυχίας για να απολαύσετε μαζί αυτή τη στιγμή; Καθίστε απέναντι από το μικρό παιδί σας και αντιγράψτε τις κινήσεις του. Μιμηθείτε μαζί ήχους ζώων, παίξτε ένα παιχνίδι που θα πρέπει να μεταμφιεστείτε και γενικά κάντε πράγματα που θα κάνουν νήπιό σας να γελάσει με την ψυχή του.

Ενθουσιασμός

«Όταν τα νήπια είναι ενθουσιασμένα, αισθάνονται λίγο εκτός ελέγχου και λίγο ευάλωτα. Είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να μετατραπεί σε νευρικότητα και ανασφάλεια», αναφέρει η Margot. Για να το βοηθήσετε, μπορείτε να εκδηλώσετε και τον δικό σας ενθουσιασμό για τις δραστηριότητές του ή για το πάρτι που πρέπει να πάει.

Θλίψη

«Η πιο κοινή αιτία θλίψης στα νήπια είναι το άγχος αποχωρισμού», επισημαίνει η Margot λέγοντας ότι «θα θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί σας οπότε θα πρέπει να βρείτε τρόπους να τα κάνετε να νιώθουν ασφαλή. Διαβάστε για παράδειγμα, μαζί βιβλία με ιστορίες μικρών ζώων που η μαμά τους φεύγει αλλά πάντα επιστρέφει και απαντήστε με ειλικρίνεια σε κάθε τους ερώτηση».

Ζήλια

Όταν ένα μικρό παιδί νιώθει ζήλια, αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Για να τονώσετε την αυτοεκτίμησή του, εστιάστε σε κάτι που έκανε και πιστεύετε ότι είναι υπέροχο. Περιγράψτε το αναλυτικά για να μπορεί να το κατανοήσει.

Με πληροφορίες από το motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved