Το παιδί μου δεν κλαίει ποτέ - Γιατί;
Καταπιέζει τα συναισθήματά του ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Τα παιδιά από μωρά ακόμα κλαίνε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: κλαίνε γιατί πεινάνε, γιατί τα ενοχλεί κάτι, γιατί νυστάζουν, γιατί έχουν γκρίνια, γιατί φοβούνται, γιατί στεναχωριούνται.
Πώς όμως πρέπει να αντιδράσει ο γονιός όταν αντιλαμβάνεται ότι το παιδί του δεν κλαίει;
Γιατί δεν κλαίει το παιδί
Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι επειδή καταπιέζει τα δάκρυά του ή επειδή υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα που το δυσκολεύει να εκφραστεί μέσω του κλάματος.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζονται
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, τα αφήνουμε να κλάψουν, αλλά μόλις γίνουν επτά ή οκτώ ετών, συνήθως τα αποτρέπουμε λέγοντας « είσαι μεγάλο παιδί, γιατί κλαις;». Ακόμα χειρότερα, λόγω των προκαταλήψεων της κοινωνίας, λέμε στα αγόρια ότι δεν πρέπει να κλαίνε ( «κλαίνε βρε οι άντρες;») χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν ότι ουδόλως τα βοηθάμε πραγματικά καθώς τη δεδομένη στιγμή έχουν ανάγκη να κλάψουν ( έστω και λόγω απλής γκρίνιας). Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν θέλουν να δείξουν αδυναμία και προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια.
Ο πόνος που δεν εκφράζεται με κανένα συναίσθημα, ειδικά στην παιδική ηλικία, παραμένει μέσα τους. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους . Ακριβώς όπως γελούν όταν είναι χαρούμενα έτσι κι όταν είναι λυπημένα ή στενοχωρημένα έχουν το δικαίωμα να κλάψουν.
Επιπλέον, φανταστείτε πόσο περίεργο είναι για το παιδί σας να μην κλαίει ποτέ. Πώς ξέρετε πότε χρειάζεται τα χάδια, τη στοργή, την παρηγοριά σας;
Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας δεν κλαίει ποτέ
- Βελτιώστε την επικοινωνία μαζί του και γίνετε πιο στοργικοί. Θα πρέπει πάντα να του προσφέρετε την άνευ όρων αγάπη και υποστήριξή σας.
- Σκεφτείτε εάν το παιδί σας ελέγχει υπερβολικά τα συναισθημάτά του . Αυτή η ακαμψία οδηγεί σε μεγάλη ευθραυστότητα και ένταση στο παιδί.
- Σκεφτείτε αν του έχετε πει ότι σας ντροπιάζει κάθε φορά που κλαίει ( ειδικά δημόσια). Αν ναι, το παιδί σας μπορεί να πιστεύει ότι αυτή η συναισθηματική έκφραση σας φέρνει σε δύσκολη θέση ή απλά ότι δεν έχει απήχηση σε εσάς.
- Πείτε του πόσο σημαντικό είναι να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μην τα καταπιέζει.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια σπάνια ασθένεια που εμποδίζει τα παιδιά να κλάψουν. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς ερευνητές, τα κύτταρα των παιδιών με ανεπάρκεια NGLY1 δεν έχουν αρκετές πρωτεΐνες ακουαπορίνης και αυτό δεν τους επιτρέπει να παράγουν δάκρυα.
Με πληροφορίες από το youaremom.com