Γιατί το παιδί κάνει σκηνή μόνο μπροστά στον έναν γονιό

Bigstock

Μήπως το μικρό σας ξεκινάει την γκρίνια μόλις είναι κοντά σας ο μπαμπάς αλλά καταλήγει να καυγαδίζει μαζί σας; Να τι λένε οι ειδικοί για αυτό. 

Γυρίσατε από μια χαλαρή βόλτα που είχατε κάνει με τις φίλες σας και με το που μπαίνετε μέσα στο σπίτι η γκρίνια αρχίζει. Όχι από τον σύζυγό αλλά από το παιδί σας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τραβήξει την προσοχή σας. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι μια τυπική συμπεριφορά ενός νηπίου προς τον γονιό που περνάνε τον περισσότερο χρόνο μαζί.

Αν αναρωτιέστε «Γιατί το παιδί μου φωνάζει και γκρινιάζει μόνο σε έμενα», μάθετε το γιατί και πώς να το διαχειριστείτε παρακάτω.

Bigstock

Κατανοήστε την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας

«Ως βρέφος το μικρό σας μοιράστηκε μαζί σας τις πιο γλυκές στιγμές και συνάμα και τις πιο ευτυχισμένες. Γιατί ξαφνικά λοιπόν φαίνεται να ξεσπούν με το παραμικρό μαζί σας; Ο κύριος φροντιστής είναι συνήθως εκείνος με τον οποίο το παιδί νιώθει πιο άνετα και εκφράζει τα έντονα συναισθήματά του», αναφέρει η Karn Dudley, ανεπτυξιολόγος στο UCLA. Οπότε μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι το παιδί σας δεν σας αγαπά όσο αγαπά τον άλλο γονιό. Όλες αυτές οι σκηνές στην πραγματικότητα είναι σημάδι ότι νιώθουν ασφάλεια μαζί σας.

Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς οφείλεται επίσης στον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού σας. «Η μνήμη ενός μικρού παιδιού αναπτύσσεται, επομένως θα θυμάται τι θέλει πιο συχνά», εξηγεί η Dudley. Επιπλέον, τα πολύ μικρά παιδιά μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν για το πώς λειτουργούν οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους θα θέλουν να μάθουν και πόσο μακριά μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα. «Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τα όρια και τις ισορροπίες είναι να τα δοκιμάσετε», λέει η Alyson Schafer, ψυχοθεραπεύτρια. Έτσι, εάν είστε ο γονιός που βρίσκεται περισσότερο δίπλα στο παιδί, πιθανότατα να είστε εσείς ο άνθρωπος που θα δέχεται τις περισσότερες εκρήξεις από αυτό. Κάποιες φορές πιο έντονα από άλλες.

Πώς θα διατηρήσετε την εξουσία

Όταν το παιδί σας επιμένει για κάτι ή δεν συνεργάζεται μαζί σας, μπορεί να σας κάνει να ενδώσετε, ειδικά αν δεν θέλετε να καταλήξετε με γκρίνια και κλάμα. Αλλά τα νήπια χρειάζονται όρια και το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να συμπεριφερθεί με άψογο τρόπο το παιδί σας όταν τείνει να συμπεριφέρεται έντονα μπροστά σας είναι να θέσετε όρια και να τα απαιτήσετε.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Θα πρέπει να προειδοποιείτε το παιδί σας για τη συνέπεια που θα έχει αν συνεχίσει.

Αν αρνείται να πέσει στο κρεβάτι για ύπνο, δώστε του μικρέ εναλλακτικές με πράγματα που μπορεί να κάνει πριν πέσει για ύπνο.

Ακόμη μια ιδέα είναι να τους δώσετε πολλές επιλογές για να διαλέξουν αυτό που θα τους αρέσει περισσότερο. Επιλογές όμως που θα ρυθμίσουν την έκρηξή του και δεν θα το οδηγήσουν να χτυπιέται στο πάτωμα.

Αποδεχτείτε την πραγματικότητα της συμπεριφοράς του παιδιού σας

Φυσικά, ακόμα και όταν το προειδοποιείτε πολλές φορές και συχνά προσφέρετε επιλογές, τα νήπια δεν θα είναι πάντα πρόθυμα να κάνουν ακριβώς αυτό που τους ζητάτε. Αυτό μπορεί πραγματικά να δοκιμάσει την υπομονή ενός γονέα, ειδικά αν το παιδί σας φαίνεται πάντα επιδεκτικό σε ό,τι κι αν του ζητάει για παράδειγμα ο άλλος γονιός. Προσπαθήστε όμως να μην χάσετε την ψυχραιμία σας αυτή τη στιγμή. «Το να είναι ένας γονιός επικριτικός είναι πιθανό να κάνει τα νήπια ακόμη πιο αντιδραστικά και μη συνεργάσιμα», προειδοποιεί η Dudley.

Αντί να υψώνετε τη φωνή σας όταν το παιδί σας αρνείται κατηγορηματικά να συνεργαστεί, προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν φιλικό, σταθερό και γλυκό τόνο φωνής ενώ ασχολείστε μαζί του. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας συμπεριφέρεται προκλητικά όταν του ζητάτε να μαζέψει τα παιχνίδια του, μπορείτε να του πείτε: «Έχεις δίκιο, δεν μπορώ να σε αναγκάσω να μαζέψεις τα πράγματά σου, αλλά χρειάζομαι πραγματικά τη βοήθειά σου. Θα ήθελες να μου δώσεις τα φορτηγά σου να τα βάλω στο καλάθι ή θα τα τοποθετήσεις μόνο σου;». Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει ότι χρειάζεστε τη βοήθειά τους—έτσι θα είναι πιθανότατα πιο πρόθυμο να τη δώσει, εξηγεί ο Schafer.

Τέλος, εκείνες τις απογοητευτικές μέρες που το παιδί σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο μαζί σας, φροντίστε να σχεδιάσετε μια μικρή απόλαυση και για τους δυο. Χουχουλιάστε στον καναπέ, κάντε αγκαλιές, πιείτε ζεστή σοκολάτα, δείτε μαζί μια παιδική ταινία, διαβάστε το αγαπημένο του παραμύθι.

Και να θυμάστε: Το να δείχνετε σταθερότητα απέναντι στη σκληρότητα των νηπίων είναι δύσκολη δουλειά—και δεν θα πρέπει να υποτιμάτε τον εαυτό σας όταν αρνούνται να συνεργαστούν μαζί σας.

πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved