«Τι να κάνω; Το βλέπω που νυστάζει αλλά παρόλα αυτά δεν κοιμάται… είναι σε υπερένταση!» Πόσοι γονείς έχετε βρεθεί σε ανάλογη θέση; Φαντάζομαι οι περισσότεροι αν όχι όλοι. Πόσο μάλλον, όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα, μία μέρα που δεν πήγε και τόσο καλά λόγο εντάσεων στη δουλειά ή για άλλους λόγους. Αυτό που ζητάτε εκείνη την ώρα είναι να χαλαρώσετε, να πείτε δύο κουβέντες με τον σύντροφό σας, να κάνετε ένα ωραίο μπάνιο και να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα. Θα μπορούσατε πράγματι να κάνετε όλα τα παραπάνω, αν το μικρό σας δεν είχε αντίθετη άποψη. Εσείς αναρωτιέστε, τι συμβαίνει; Αφού και εκείνο φαίνεται πως νυστάζει, γιατί δεν κοιμάται; Γιατί έχει υπερένταση;
Το να ηρεμήσετε ένα δραστήριο παιδί πριν κοιμηθεί μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.
Εδώ είναι μερικές συμβουλές:
- Καθιερώστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο: Στα παιδιά ευδοκιμούν η ρουτίνα και η προβλεψιμότητα, επομένως δημιουργήστε μια συνεπή ρουτίνα πριν τον ύπνο που περιλαμβάνει χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα ζεστό μπάνιο, διαβάστε του ένα παραμύθι ή βάλτε λίγη χαλαρωτική μουσική για παράδειγμα. Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ για να βοηθήσετε το παιδί σας να προβλέψει τον ύπνο.
- Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες: Ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά, tablet και τηλεόραση εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη φυσική παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου.
- Αποφύγετε τα παιχνίδια πριν από τον ύπνο: Οι έντονες δραστηριότητες μπορεί να το κουράσουν σωματικά, δεν του δίνουν όμως τον χρόνο να χαλαρώσει.
- Ενθαρρύνετε τις τεχνικές χαλάρωσης: Διδάξτε στο παιδί σας τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν το μικρό σας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα του.
- Δημιουργήστε ένα γαλήνιο περιβάλλον: Κάντε την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας ένα ήσυχο και άνετο μέρος για ύπνο. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό φως νύχτας για να το βοηθήσετε να νιώσει ασφάλεια.
- Μιλήστε του ήρεμα: Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε το κουράγιο και να θέλετε να φωνάξετε, σκεφτείτε όμως ότι θα κάνετε χειρότερα τα πράγματα. Αντίθετα, μιλήστε στο μικρό σας με σταθερό και γλυκό τόνο στη φωνή σας σα να το νανουρίζετε, αγκαλιάστε το ώστε να νιώσει ασφάλεια.
Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι μοναδικό και αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Συνεχίστε να δοκιμάζετε διαφορετικές στρατηγικές μέχρι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας. Με υπομονή και επιμονή, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιεινές συνήθειες ύπνου και να απολαύσει έναν ήρεμο βραδινό ύπνο.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας