Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Κοριτσάκι είναι ξαπλωμένο στο γρασίδι καλύπτοντας το πρόσωπό του με μια χαμογελαστή φατσούλα.

Bigstock

Γιατί είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Τα παιδιά βιώνουν πολύπλοκα συναισθήματα όπως και οι ενήλικες.

Απογοητεύονται, ενθουσιάζονται, νευριάζουν, λυπούνται, ζηλεύουν, φοβούνται, ανησυχούν, θυμώνουν, ντρέπονται.

Ωστόσο, τα μικρά παιδιά -συνήθως- δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν ή να εξηγήσουν το πώς αισθάνονται. Αντίθετα, επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με άλλους τρόπους, όπως μέσω των εκφράσεων του προσώπου, μέσω του σώματός τους, της συμπεριφοράς και του παιχνιδιού.

Μερικές φορές πάλι μπορεί να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με ακατάλληλους ή προβληματικούς τρόπους.

Κοριτσάκι έχει κολλήσει το πρόσωπό του στον καθρέφτη.

Bigstock

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθήματα του παιδιού σας δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα δικά σας. Η διαφορά είναι ότι τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα γι΄αυτά. Γι΄αυτό και χρειάζονται τη βοήθειά τους.

Μείνετε ήρεμοι

Είναι εύκολο να χάσετε την ψυχραιμία σας όταν το μικρό παιδί σας ή ακόμα και το μεγαλύτερο, ξεσπά, ουρλιάζει, κλαίει και αρνείται να συνεργαστεί. Όμως, συχνά ο θυμός σας μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματά του και να το οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να προσπαθήσετε να μιλήσετε μαζί του όσο πιο ήρεμα γίνεται.

Παρηγορήστε το

Παρηγορήστε το παιδί σας. Πλησιάστε το, υποστηρίξτε το… Μερικές φορές το φυσικό άγγιγμα μπορεί να είναι απίστευτα ηρεμιστικό και να προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας στο παιδί που κλαίει ή είναι θυμωμένο. Συνδεθείτε μαζί του μέσω της αφής ή δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσει. Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να ντρέπεται ή να νιώθει άβολα.

Αγοράκι κάθεται στεναχωρημένο ακουμπώντας το πρόσωπό του στα χέρια του.

Ονομάστε τα συναισθήματα

Μόλις το παιδί ηρεμήσει, ρωτήστε το πώς αισθάνεται, γιατί νιώθει έτσι και δώστε ονόματα στα συναισθήματα. Είναι θλίψη; Είναι θυμός; Δεν είναι κανένα από τα δύο; Ακόμα κι αν δεν μπορεί να το προσδιορίσει, να βρει την κατάλληλα λέξη για να το περιγράψει, θα ξέρει ότι έχει την προσοχή και το ενδιαφέρον σας για αυτά που νιώθει.

Ενσυναίσθηση

Πώς θα νιώθατε εσείς, αν δείχνατε τα συναισθήματά σας και οι άλλοι σας αντιμετώπιζαν με αδιαφορία, θυμό ή σας έλεγαν ότι είστε παράλογοι/ δραματικοί στις αντιδράσεις σας; Μάλλον άβολα ή όχι και τόσο χαρούμενοι.

Γι΄αυτό χρειάζεται να δείξετε ενσυναίσθηση. Θυμηθείτε, είστε το δίχτυ ασφαλείας του παιδιού σας, ο άνθρωπός του.

Με πληροφορίες από το kidsrkids.com,kidshelpline.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved