Πώς να διαχειριστείτε τη ζήλια του παιδιού
Κοριτσάκι κάθεται στο κρεβάτι.
BigstockΗ ζήλια συχνά είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας.
Η ζήλια είναι μια σύνθετη, συνήθως αμυντική αντίδραση που προκύπτει όταν κάποιος αισθανθεί μια απειλή από κάποιο άλλο πρόσωπο ή μία κατάσταση.
Πολλά παιδιά εκδηλώνουν ζήλια μετά τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Οι ισορροπίες και οι σχέσεις αλλάζουν και το παιδί σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να νιώσει ότι θα στερηθεί την αγάπη και την προσοχή των γονιών του. Σε μεγαλύτερη ηλικία, τα παιδιά μπορεί να νιώσουν ζήλια για συμμαθητές, φίλους ή άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους.
Ενδείξεις ζήλιας στα παιδιά
Η ζήλια μπορεί να γίνει εμφανής σε ένα παιχνίδι ή και στη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού με ποικίλους τρόπους.
Κοινά σημάδια ζήλιας είναι:
- Παράπονα για το άτομο που ζηλεύουν
- Θυμός
- Ανησυχία
- Κτητική συμπεριφορά
- Υπερευαισθησία
- Το παιδί μπορεί να φαίνεται ενοχλημένο, ανέκφραστο ή ακόμα και θυμωμένο όταν ένα άλλο πρόσωπο λαμβάνει φιλοφρονήσεις
- Παρεξηγεί και παρερμηνεύει τις προθέσεις σας
- Μίμηση του ατόμου που ζηλεύει
Τι μπορείτε να κάνετε
Βρείτε την αιτία της ζήλια
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζήλια είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας. Μιλήστε με το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλάβετε τον λόγο που ζηλεύει κάποιο άλλο παιδί. Εάν για παράδειγμα η ζήλια του προκύπτει από χαμηλή αυτοπεποίθηση τονώστε το ηθικό και εξηγήστε του ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα ταλέντα του και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Γίνεται πρότυπο
Γίνετε το καλό παράδειγμα και δείξτε έμπρακτα τα θετικά σας συναισθήματα απέναντι σε τρίτους του περιβάλλοντός σας. Επαινέστε τους άλλους για το χιούμορ, την καλή τους συμπεριφορά ή οποιαδήποτε άλλο θετικό στοιχείο του χαρακτήρα τους.
Μάθετε στο παιδί τη σημασία του μοιράσματος
Διδάξτε στο μικρό σας τη σημασία του να μοιράζεται και να νοιάζεται για τους γύρω του. Αυτό θα τους βοηθήσει να απομακρύνει κάθε ανασφάλεια και να αποκτήσει ενσυναίσθηση και αυτοεκτίμηση.
Δείξτε την αγάπη σας
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να πάρουν όλη την αγάπη και τη στοργή που θα μπορούσαν σε αυτό το στάδιο της ζωής τους. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που νιώθουν ζήλια , η γονική καθοδήγηση, σε συνδυασμό με αγάπη και φροντίδα, μπορεί να αντικαταστήσει τα αρνητικά συναισθήματα με θετικά.
Μην κάνετε συγκρίσεις
Μην συγκρίνετε το παιδί σας με το οποιοδήποτε άλλο. Το μόνο που θα έχει ως αποτέλεσμα είναι ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ανάμεσα στα αδέρφια, δε, οι συγκρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κακή μεταξύ τους σχέση και τσακωμούς.
Μιλήστε στο παιδί για τα δυνατά του σημεία
Αναγνωρίστε στο παιδί τα προτερήματά του και βοηθήστε το να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Μάθετε στο παιδί να συνεργάζετε
Είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να διώξετε τη ζήλια στα παιδιά. Συνεργασία σημαίναι στήριξη και αλληλοβοήθεια.
Με πληροφορίες από momjunction.com