Πώς θα ηρεμήσετε ένα νήπιο που φωνάζει;
Τα νήπια έχουν ξεσπάσματα συχνά και υπάρχει λόγος.
BigstockΣυμβουλές για να διαχειριστείτε τις φωνές του νηπίου.
Τα νήπια βιώνουν πρωτόγνωρα συναισθήματα και ακόμα δεν ξέρουν τον τρόπο για να τα εκφράσουν και να τα διαχειριστούν. Το αποτέλεσμα; Κλάματα και φωνές.
Γιατί φωνάζει το νήπιο;
Μπορεί σε εσάς να μην είναι εμφανής όπως υπάρχει λόγος που κλαίει το νήπιο. Πιο συνήθεις λόγοι είναι:
Προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή σας. Κάποια παιδιά νηπιακής ηλικίας κλαίνε όταν αποζητούν την προσοχή των γονιών τους. Είναι ο δικός τους τρόπος να πουν «Κοίτα με!».
Εκφράζει τα συναισθήματά του. Σε πολλές περιπτώσεις τα νήπια φωνάζουν ή κλαίνε για να εκφράσουν δυνατά τους συναισθήματα όπως η σύγχυση και ο θυμός. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να προκύπτουν από το ότι δεν γίνεται πραγματικότητα κάτι που θέλουν πολύ ή όταν κάτι δεν γίνεται με τον δικό τους τρόπο.
Το διασκεδάζει. Φωνάζοντας το παιδί ανακαλύπτει τη δύναμη της φωνής του και το απολαμβάνει. Επίσης του αρέσει να πειραματίζεται και να δοκιμάζει τις αντοχές τις δικές του και τις δικές σας.
Σε ποια ηλικία γίνονται πιο συχνά τα ξεσπάσματα;
Τα ξεσπάσματα του νηπίου ξεκινούν και φτάνουν στο peak τους στην ηλικία 1 με 2 ετών.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Η λύση σίγουρα δεν είναι να αρχίσετε και εσείς τις φωνές. Δοκιμάστε τα εξής:
Πρώτα από όλα προσπαθήστε να εντοπίσετε τους λόγους για τους οποίους το παιδί φωνάζει. Εάν για παράδειγμα αποζητά την προσοχή σας, μήπως πρέπει να αλλάξετε κάτι εσείς για να μην του τη στερείτε;
Σημαντικό είναι επίσης να δείξετε στο παιδί ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του αλλά και τον τρόπο να τα αποδεχτεί. Κατεβείτε στο ύψος του παιδιού και μιλήστε του με ηρεμία και λογική. Εάν το ξέσπασμα έχει τις αιτίες του απλά στη βαρεμάρα ή τη διασκέδαση, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού. Παίξτε ένα παιχνίδι ή συζητήστε μαζί του κάνοντάς το συμμέτοχο σε ό,τι κάνετε τη δεδομένη στιγμή.
Με πληροφορίες από babycenter.com