Ξεσπάσματα γκρίνιας μετά το σχολείο: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Πού οφείλονται τα ξεσπάσματα που έχουν αρκετά παιδιά μετά την επιστροφή τους από το σχολείο. Bigstock

Τι να κάνετε όταν το παιδί μετά την επιστροφή από το σχολείο στο σπίτι έχει έντονα ξεσπάσματα.

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά παιδιά όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Γκρινιάζουν, φωνάζουν, αρνούνται να συνεργαστούν.

Κοινώς έχουν ξεσπάσματα που για τους γονείς είναι αδικαιολόγητα…

Γιατί τα παιδιά έχουν τέτοιου είδους ξεσπάσματα;

Τα ξεσπάσματα αυτά, που είναι επίσης γνωστά ως εκρήξεις ή κατάρρευση μετά το σχολείο, αποδίδονται συνήθως στην προσπάθεια που καταβάλουν πολλά παιδιά να τηρήσουν τους κανόνες και να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των δασκάλων και των καθηγητών. Όταν λοιπόν επιστρέφουν στο σπίτι, βγάζουν την πίεση που νιώθουν, την ένταση ακόμα και την κούραση με συναισθηματικές εκρήξεις.

«Η κατάρρευση μετά το σχολείο είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας», ανέφερε η Jill DiPietro, LCSW, ιδιοκτήτρια και θεραπεύτρια στο Foundations, που ειδικεύεται στη θεραπεία ψυχικής υγείας παιδιών με διαταραχή άγχους και ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD)
Σύμφωνα με την DiPietro, « το παιδί θα έχει μια φαινομενικά καλή μέρα στο σχολείο, θα επιστρέψει στο σπίτι και θα γίνει ξαφνικά ανεξέλεγκτο. Μερικά παιδιά αρχίζουν να κλαίνε, να φωνάζουν χωρίς σοβαρό λόγο, γίνονται επιθετικά».

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού

Για τους γονείς που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές εκρήξεις του παιδιού τους μετά το σχολείο, η Reena B. Patel, ψυχολόγος, προτείνει μερικές γρήγορες και απλές τεχνικές:

  • Αποφύγετε τις πολλές ερωτήσεις.
  • Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει.
  • Μην παίρνετε προσωπικά τις επιθέσεις.
  • Αποσπάστε την προσοχή του με θέματα που το ενδιαφέρουν.
  • Ακούστε το.
  • Ζητήστε να σας πει αν πιέζεται στο σχολείο.
  • Μην το επικρίνετε.

Είναι σημαντικό επίσης να παραμείνετε ήρεμοι και παράλληλα να διατηρήσετε μια καθημερινή ρουτίνα. «Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας, ακόμη και οπτικής για τα μικρότερα παιδιά, βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους ενός παιδιού κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», επισημαίνει η Jill DiPietro.

Με πληροφορίες από το popsugar.co.uk

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved