Τελειομανία στα παιδιά: Οι τύποι και συμβουλές για γονείς
Η τελειομανία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογία ειδικά των μικρών παιδιών.
BigstockΠώς να διαχειριστείτε την τελειομανία των παιδιών; Μία ειδικός συμβουλεύει.
Είναι το παιδί σας αυστηρό με τον εαυτό του; Αγχώνεται εύκολα και δυσανασχετεί με τις νέες προκλήσεις; Εάν ναι, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτά είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα της τελειομανίας στα παιδιά.
Για πολλούς η τελειομανία συνεπάγεται με υψηλές προσδοκίες και συνεχή προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογία, ειδικά των μικρών παιδιών.
Η dr Carol Dweck, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sanford, αναφέρει ότι υπάρχουν δύο τύπους τελειομανίας:
- Στο πρώτο το κίνητρο είναι η επιτυχία. Τα παιδιά, δηλαδή, προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους και θεωρείται η υγιής εκδοχή της τελειομανίας που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού.
- Ο δεύτερος τύπος τελειομανίας αφορά τα παιδιά εκείνα που επιδιώκουν την τελειότητα, ώστε να είναι αρεστά σε όλους και να αποφύγουν την κακή κριτική. Οι συνέπειες για το παιδί είναι το έντονο άγχος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η εύκολη παραίτηση. Αποφεύγει την κριτική και επικεντρώνεται στα λάθη που μπορεί να κάνει ή κάνει.
Πώς να διαχειριστείτε την τελειομανία του παιδιού
Εάν έχετε εντοπίσει σημάδια του δεύτερου τύπου τελειομανίας στα παιδιά μπορείτε ως γονείς να το βοηθήσετε. Η ειδικός προτείνει τα εξής:
Ενθαρρύνετε τους στόχους, όχι την τελειότητα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τη λέξη «τέλειο». Παρακινήστε το να έχει στόχους ρεαλιστικούς του οποίους μπορεί να επιτύχει καταβάλλοντας φυσικά προσπάθεια.
Μάθετέ του τη σημασία της υπομονής. Η υπομονή είναι αρετή και καλλιεργείται από την παιδική ακόμα ηλικία. Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να έχει περισσότερη υπομονή είναι ο εξής:
- Ζητήστε του να σας κάνει μία συγκεκριμένη ζωγραφιά ή μία έκθεση.
- Μόλις σας τη δώσει, αναγνωρίστε την προσπάθειά του, πείτε του ότι τα πήγε πολύ καλά.
- Δώστε του feedback ώστε να τη βελτιώσει και να την ξαναδουλέψει.
Γίνετε το παράδειγμα της μη-τελειότητας. Μη φοβάστε να λέτε στο παιδί λάθη τα οποία κάνετε. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας βοηθήσει όταν κάτι σας δυσκολεύει.
Μιλήστε του για τη σημασία του «ταξιδιού». Σημασία δεν έχει μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι. Το νόημα δηλαδή είναι ναι μεν το παιδί να προσπαθεί για τους στόχους του, αλλά παράλληλα να απολαμβάνει και την όλη διαδικασία.
Αναγνωρίστε αρνητικές σκέψεις. Παρακινήστε το παιδί να μοιραστεί μαζί σας αρνητικές σκέψεις και προβληματισμούς που μπορεί να έχει. Είναι σημαντικό να αισθάνεται άνετα να σας μιλήσει για ό,τι μπορεί να το απασχολεί.
Μην φοβάστε τα λάθη. Και αντίστοιχα βοηθήστε και το παιδί να μάθει να μην τα φοβάται. Τα λάθη είναι γνώση και αναπόφευκτα, ειδικά όσο μεγαλώνει.