Τι να μην κάνετε στα ξεσπάσματα του νηπίου

Άλκηστις Κοϊνάκη
Bigstock

Τα ξεσπάσματα στη νηπιακή ηλικία είναι συχνά και είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι τα πυροδοτεί.

Τα ξεσπάσματα στη νηπιακή ηλικία θεωρούνται σε έναν βαθμό αναπόφευκτα. Όσο προετοιμασμένοι και εάν είστε βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να τα διαχειριστείτε. Μπορεί να παρασυρθείτε από την ένταση της στιγμής, την κούραση και να αντιδράσετε χωρίς να σκεφτείτε την κατάσταση, τον λόγο που μπορεί να πυροδοτεί το ξέσπασμα ή ακόμα και την ηλικία του παιδιού με όποιες ιδιαιτερότητες αυτή συνεπάγεται.

Ο κάθε γονιός είναι διαφορετικός, όπως και το κάθε παιδί. Κάποιες συμπεριφορές, ωστόσο, θεωρούνται καλό να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση. Τι να ΜΗΝ κάνετε, λοιπόν, στα ξεσπάσματα του νηπίου;

Αποφύγετε τις φωνές

Ο γονιός είναι πρότυπο και αυτό που πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα στο παιδί. Σε ένα ξέσπασμα προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Psychological Research αναφέρει ότι όταν φωνάζει το παιδί και ο γονιός απαντά με φωνές, αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εντείνεται το άγχος και η κατάσταση να ξεφεύγει ακόμα περισσότερο.

Γιατί μια αγκαλιά νικάει ένα tantrum - Η ψυχολόγος εξηγεί

Μην χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς

Χαρακτηρισμοί και σχόλια όπως «καταστρέφεις κάθε φορά τη βόλτα μας» έχουν αρνητική επίδραση στο παιδί. Η διαχείριση ενός ξεσπάσματος δεν πρέπει να μετατρέπεται σε συναισθηματική επίθεση στο παιδί, η οποία μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα.

Μην χρησιμοποιείτε απειλές για εκφοβισμό

Σε ένα ξέσπασμα, στόχος σας είναι το παιδί να ηρεμήσεις, αλλά και να νιώσει ασφάλεια και ηρεμία. Ο εκφοβισμός, μπορεί να νομίζετε ότι έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά αυτά είναι μόνο βραχυπρόθεσμα, και επιπλέον, έχει ολέθριες επιπτώσεις για τη σχέση σας με το παιδί.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Ειδικά εάν αυτές αφορούν αδέρφια. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πλήξετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού και μάλιστα εις βάρος της σχέσης μεταξύ αδερφών.

Τα παραπάνω απαιτούν ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Η ψυχολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μαρίνα Μόσχα, είχε δώσει τις εξής συμβουλές προς τους γονείς για να διαχειριστούν τα ξεσπάσματα των παιδιών:

  • Πάρτε απόσταση. Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, φύγετε από το δωμάτιο (με την προϋπόθεση ότι το παιδί δεν θα κινδυνέψει αν μείνει μόνο του φυσικά.
  • Οριοθέτηση. «Αν έχω ήδη θέσει όρια, ίσως είναι πιο εύκολο να διαχειριστώ την κατάσταση – και να θυμάμαι πως τα όρια στην ουσία τα βάζω στον εαυτό μου» αναφέρει η ειδικός.
  • Έχετε μία σταθερή συμπεριφορά.
  • Διαχειριστείτε την ένταση εκείνη τη στιγμή. Πάρτε βαθιές ανάσες, μετρήστε μέχρι το 10 ή το 20. Κλισέ, αλλά πιάνει.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved