Ο ρόλος των γονιών στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού

Άλκηστις Κοϊνάκη
Bigstock

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να «χτίσει» μία δυνατή προσωπικότητα.

Τα βιώματα και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται το παιδί από τη βρεφική του ηλικία, επηρεάζουν την προσωπικότητα την οποία σταδιακά διαμορφώνει. Η σχέση με τους γονείς είναι η πρώτη και η πιο καθοριστική, κι εσείς οι πρώτοι από όλους που μπορείτε να συμβάλετε θετικά στην όλη διαδικασία.

Τι ακριβώς θεωρείται ανάπτυξη προσωπικότητας;

Η προσωπικότητα ενός παιδιού προσδιορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως τη σχέση που έχει το παιδί με τον εαυτό του ή το πώς συμπεριφέρεται στους γύρω του. Κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού είναι ευδιάκριτα ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή αλλάζει και χτίζεται με έναν ξεκάθαρο και συνεχή τρόπο, μέχρι και τα πρώρα χρόνια της εφηβείας, όπου πια τα χαρακτηριστικά του παιδιού είναι πιο ξεκάθαρα και παγιωμένα.

Κρίσιμη σύμφωνα με το Paretning Firstcry είναι ηλικία των τριών με έξι ετών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή ηλικία είναι η καταλληλότερη για να εμφυσήσετε στα παιδιά αξίες και συμπεριφορές που θα καθορίσουν και την προσωπικότητα που τελικά θα διαμορφώσουν.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να «χτίσει» μία δυνατή προσωπικότητα

Αποφύγετε τις ταμπέλες. Οι ταμπέλες λειτουργούν περιοριστικά για ένα παιδί και επιπλέον μειώνουν την αυτοεκτίμησή του. Ακόμα και εάν επαναλαμβάνει συγκεκριμένες συμπεριφορές αποφύγετε να το χαρακτηρίζετε με συγκεκριμένα επίθετα ή να του βάζετε ταμπέλες τύπου «ντροπαλό παιδί», «άτακτο παιδί».

Ακούτε ό,τι έχει να σας πει. Τα παιδιά αποζητούν την προσοχή, ειδικά των γονιών τους. Στη νηπιακή ηλικία εκφράζονται περισσότερο μέσω της ομιλίας, εν μέρει και γιατί είναι η περίοδος που αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Ακούστε ό,τι έχουν να σας πουν με προσοχή και με τον τρόπο αυτό θα τα βοηθήσετε να νιώσουν ασφάλεια.

Μην το επικρίνετε για τα λάθη του. Μπορεί να έχετε υψηλές προσδοκίες, αλλά μην εκφράζετε την απογοήτευσή σας όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται σε αυτές ή κάνει λάθη. Συζητήστε το, αλλά με τον τρόπο που δεν θα χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Και μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, και υπάρχουν πράγματα στα οποία θα είναι καλό και άλλα στα οποία θα είναι λιγότερο καλό.

Αποφύγετε τη σύγκριση. Η συνεχής σύγκριση του παιδιού με φίλους, μεγαλύτερα ή μικρότερα αδέρφια, συμμαθητές έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του παιδιού και στον τρόπο που διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλό με συνέπεια να μιμείται άλλους και να μπερδεύει τη δική του ταυτότητα.

Γίνετε πρότυπο με τη συμπεριφορά σας. Τα ερεθίσματα που εκλαμβάνει το παιδί και επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, δεν είναι μόνο όσα ακούει, αλλά κυρίως, όσα βλέπει.

Περιορίστε την έκθεση στις οθόνες. Έρευνες αναφέρουν ότι η υπερβολική έκθεση στις οθόνες επηρεάζει την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Προσπαθήστε αντί αυτού, να κάνετε δημιουργικές δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού, οι οποίες θα βοηθήσουν το παιδί να ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας και να εξελίξεις τις βασικές δεξιότητές του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved