Οι φράσεις που κάθε παιδί θέλει ν’ ακούει από τους γονείς του

Σκεφτείτε πόσο συχνά λέτε αυτές τις φράσεις στο παιδί σας.

 

Νίκη Παπανικολάου
Οι φράσεις που κάθε παιδί θέλει ν’ ακούει από τους γονείς του
Bigstock

Τα παιδιά παίρνουν στα σοβαρά όλα όσα λένε οι γονείς τους ακόμα κι αν δεν το δείχνουν.

Δεν επιθυμούν λοιπόν μόνο να τα ενθαρρύνετε ή να τα επιβραβεύετε αλλά κυρίως θέλουν να τα εμπιστεύεστε και να τα αγαπάτε.

Γι΄αυτό κι είναι σημαντικό να λέτε στα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε τις ακόλουθες φράσεις :

agkalia-mama-(2).jpg

«Σ'αγαπώ»

Το «σ' αγαπώ» είναι η πιο σημαντική λέξη που πρέπει να ακούνε τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας. Αυτή η μικρή λεξούλα, υπενθυμίζει στα παιδιά ότι είναι πολύ σημαντικά στη ζωή σας.

«Είμαι περήφανος για σένα»

Δεν αρκεί να λέτε στο παιδί σας ότι είστε περήφανοι γι΄αυτό αλλά και τον λόγο. Πρέπει λοιπόν να είστε συγκεκριμένοι. Ίσως το παιδί σας να είναι καλό στον αθλητισμό, στη μουσική, στις τέχνες ή πιθανόν να έκανε μια πράξη καλοσύνης. Εστιάστε λοιπόν σε αυτό για το οποίο είστε περήφανοι για το παιδί σας ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό είναι.

«Συγγνώμη»

Η υπερηφάνεια δεν πρέπει ποτέ να σας εμποδίσει να ζητήσετε από το παιδί σας συγγνώμη, ειδικά όταν έχετε κάνει λάθος. Με τη στάση σας δείχνετε ότι όλοι κάνουν λάθη, το σημαντικό όμως είναι να τα αναγνωρίζουμε και να τα αποδεχόμαστε.

aggalia.jpg

«Σε συγχωρώ»

Η αγάπη και η συγχώρεση είναι δύο πράξεις που είναι αλληλένδετες και δεν μπορούν να διαχωριστούν.Το να αγαπάς σημαίνει ότι μπορείς και να συγχωρείς. Χωρίς συγχώρεση, δεν υπάρχει αγάπη. Όταν ένα παιδί κάνει ένα λάθος, πρέπει να ακούσει από τους γονείς του ότι το συγχωρούν.

«Σ’ακούω»

Οι περισσότεροι γονείς δεν ακούνε τα παιδιά τους. Όχι, τουλάχιστον ουσιαστικά. Συνηθίζουν να μιλάνε ή να κάνουν κατήχηση. Σταματήστε λοιπόν να μιλάτε, και ακούστε τι έχουν να σας πουν. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε την προσοχή τους είναι αφού τα ακούσετε, να κάνετε ερωτήσεις. Θα πρέπει να αισθάνονται την προσοχή σας και να αντιλαμβάνονται πώς δεν σκέφτεστε κάτι άλλο. Μέσα από το διάλογο τα παιδιά είναι βέβαιο ότι θα αναγνωρίσουν το ειλικρινές ενδιαφέρον σας.

Με πληροφορίες από agrainofsalt.medium.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved