Άρνηση νηπίου: Πώς να διαχειριστείτε τα ατέλειωτα «όχι»
Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί λέει σε όλα «όχι».
Πολλά παιδιά στη νηπιακή ηλικία αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε τους πει γονιός και ο λόγος είναι απλός. Επειδή μπορούν. «Στην ηλικία αυτή έχουν μόλις συνειδητοποιήσει ότι έχουν θέληση και άποψη και θέλουν να εξοικειωθούν με την έκφρασή της» αναφέρει η αναπτυξιακή ψυχολόγος Susanne Denham στο Babycenter.
Η φάση αυτή μπορεί διαρκέσει μήνες ή και να περάσει όσο ξαφνικά εμφανίστηκε.
Τι μπορείτε να κάνετε
Προσφέρετε επιλογές. Όχι πολλές γιατί το παιδί μπορεί εύκολα να χαωθεί. Δύο είναι αρκετές σε ό,τι και αν κάνετε. Για παράδειγμα «Θέλεις να βάλεις το πράσινο ή το ροζ παντελόνι;», «Θέλεις να φας μπρόκολο ή κουνουπίδι;», «Θέλεις να πάμε βόλτα ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο;»
Διατυπώστε τις επιλογές σωστά. Σημασία δεν έχει μόνο το τι θα πείτε, αλλά και πώς θα το πείτε. Για παράδειγμα: «Θέλεις να βγούμε τώρα από το αμάξι ή να παίξεις για δύο λεπτά και να βγούμε μετά;»
Κάντε την άρνηση παιχνίδι. Πολλά παιδιά λένε σε όλα «όχι» γιατί δεν έχουν εμπλουτίσει ακόμα το λεξιλόγιό τους. Μπορείτε να μετατρέψετε τη συνεχή άρνηση του παιδιού σε παιχνίδι, για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα σας πει «όχι», ζητήστε του να σας πει το αντίθετο του «όχι» ή «ποιο είναι το ενδιάμεσο του όχι και του ναι;». Με τον τρόπο αυτό θα κάνετε την «όχι» μία λιγότερο αυτοματοποιημένη απάντηση και μάλιστα παίζοντας.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τη λέξη «όχι» συχνά. Τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς και τα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται κανονικά. Εάν εσείς λέτε συνέχεια «όχι», αναπόφευκτο είναι το ίδιο να κάνει και το νήπιο.
Μη ξεχνάτε επίσης, για να είναι αποτελεσματική η διαχείριση των «όχι», πρέπει πρώτα να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η επίδειξη «εξουσίας» από τους γονείς. Οι φωνές, οι απειλές και η επιβολή της γνώμης των γονιών με το «έτσι θέλω» έχουν κατά κανόνα τραγικές συνέπειες, τόσο για το παιδί όσο και για αυτούς. Το παιδί θα συνεχίσει να είναι αντιδραστικό και οι γονείς θα συνεχίσουν να ψάχνουν το λάθος. Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης είναι η διπλωματία. Δηλαδή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια να διατυπώνονται οι ερωτήσεις με τρόπο που να μη δίνονται περιθώρια στο παιδί να απαντήσει με ένα «όχι».