5 tip να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες τροφές

Τι να κάνετε αν το παιδί αρνείται να δοκιμάσει νέες τροφές.

Νίκη Παπανικολάου
5 tip να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέες τροφές
Bigstock

Η ενθάρρυνση των παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και τροφές δεν στέφεται πάντα με επιτυχία.

Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αρκετή φαντασία για να δελεάσετε τα μικρά σας να φάνε και μπρόκολο και κουνουπίδι και γλυκοπατάτα, και όσπρια και πολλές άλλες τροφές.

Τέσσερα μυστικά για να αποτρέψετε τα παιδιά από το να γίνουν picky eaters

Επίσης θα πρέπει να θυμάστε ότι η εισαγωγή νέων τροφών στη διατροφή δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά. Και οι έφηβοι χρειάζονται μεγαλύτερη ποικιλία και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

Γι΄αυτό και ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς – ή πολύ αργά – για να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει μια νέα τροφή.

Οι ειδικοί στην παιδική μαγειρική Sally Brown και Kate Morris μοιράζονται μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς οι γονείς μπορούν να εισάγουν νέες γεύσεις στη διατροφή του παιδιού.

suntages-mageirikis.jpg

Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα

Για να πείσετε τα παιδιά να δοκιμάσουν μια νέα γεύση ο καλύτερος τρόπος είναι να τα αφήσετε να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού. Όσο περισσότερο εμπλέκονται στην προετοιμασία του γεύματος, τόσο πιο πιθανό είναι να το δοκιμάσουν.

Μαγειρική μαζί με τα παιδιά: Μια δραστηριότητα με πολλά οφέλη

Προσπαθήστε να προσφέρετε μια επιλογή

Επιτρέψτε στο παιδί σας να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά συστατικά ή σε διαφορετικές μορφές του ίδιου συστατικού - για παράδειγμα ωμό μήλο, αποξηραμένο μήλο ή μήλο σε κονσέρβα. Ενθαρρύνετέ το να κοιτάζει, να αγγίζει, να μυρίζει και, αν θέλει, να δοκιμάσει να το φάει.

Να είστε καλό πρότυπο

Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν τους γονείς να τρώνε διαφορετικά φαγητά, κατά προτίμηση την ώρα του δείπνου. Πείτε τη γνώμη σας για τις νέες γεύσεις και γιατί σας αρέσουν ή όχι. Επίσης, αποφύγετε να τρώτε συχνά πρόχειρο φαγητό γιατί ακόμα κι αν είναι η εύκολη λύση, δύσκολα τα παιδιά θα θελήσουν να φάνε βραστά λαχανικά αντί για τηγανητές πατάτες.

programma-mageirikis-(2).jpg

Ποτέ μην πιέζετε ή δωροδοκείτε ένα παιδί να φάει κάτι

Προσπαθήστε να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή και μην αναγκάζετε το παιδί να τρώει φαγητό που δεν του αρέσει. Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα από αυτά που θέλετε.

Προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων

Μια μεγάλη μερίδα από κάτι άγνωστο στο πιάτο του μπορεί να απογοητεύσει το παιδί περισσότερο από το ίδιο το φαγητό. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε μικρές κούπες ή φλιτζάνια για να σερβίρετε ένα νέο φαγητό. Επίσης, μια έξυπνη ιδέα είναι να το τοποθετείτε στο κέντρο του τραπεζιού κι όχι απευθείας στο πιάτο.

Να θυμάστε, ότι αν δεν δίνετε νέες τροφές, το παιδί σας δεν θα ξέρει ότι υπάρχουν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved