Ναι, το παιδί αναζητά την προσοχή σας κι αυτό δεν είναι κακό

Το σημαντικό είναι να προσδιορίσετε τους λόγους που το παιδί επιδιώκει να έχει την προσοχή σας.

Νίκη Παπανικολάου
Ναι, το παιδί αναζητά την προσοχή σας κι αυτό δεν είναι κακό
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά αναζητούν την προσοχή σας: βαριούνται, είναι κουρασμένα, πεινάνε ή χρειάζονται ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

Λάβετε υπόψη ότι μια τέτοια συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής είναι φυσιολογική. Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών. Επίσης, συχνά δεν ξέρουν πώς να εκφραστούν χωρίς να γίνονται ενοχλητικά.

Τα παιδιά που ακούνε με την πρώτη φορά έχουν γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα

Αλλά μην απελπίζεστε. Αυτές οι συμπεριφορές είναι διαχειρίσιμες ειδικά αν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε σωστά.

f451694b-paidi-othones.jpg

Δείξτε ενσυναίσθηση

Προσεγγίστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας με ενσυναίσθηση. Ναι, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμένετε ήρεμοι όταν το παιδί σας κάνει ότι μπορεί για να σας εκνευρίσει αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος του. Γνωρίζοντας τι είναι και τι δεν είναι σε θέση να χειριστεί λόγω της ηλικία του, θα ανταποκριθείτε κι εσείς από την πλευρά σας κατάλληλα.

Εξηγήστε τι σημαίνει ανάγκη

Εξηγήστε στο παιδί σας τη διαφορά μεταξύ μιας πραγματικής ανάγκης (όπου απαιτείται η άμεση προσοχή σας) και ενός γεγονότος που δεν είναι επείγον. Για παράδειγμα, αν ο νεροχύτης ξεχειλίζει στον επάνω όροφο ή το αδελφάκι του έχει φύγει από την μπροστινή πόρτα, αυτά είναι πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να σπεύσετε. Ωστόσο, εάν το παιδί θέλει να σας δείξει ένα βίντεο και εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο, αυτό δεν είναι επείγουσα ανάγκη. Μπορεί να περιμένει μέχρι να τελειώσετε…

Μην υποκύπτετε στην γκρίνια

Μερικές φορές χρειάζεται να αγνοήσετε το παιδί σας όταν επιδιώκει την προσοχή σας με κάθε τρόπο. Εξηγήστε του ότι η γκρίνια δεν βοηθά και ότι θα του μιλήσετε μόνο όταν ηρεμήσει.

Ποια είναι αυτή η μία φράση που θα ηρεμήσει το γκρινιάρικο μικρό σας

Δώστε του την προσοχή που χρειάζεται

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε στο παιδί σας την απαραίτητη προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ικανοποιείτε όλες τις απαιτήσεις του παιδιού σας καθημερινά. Αντίθετα, σημαίνει ότι ασχολείστε μαζί του με συνέπεια και αγάπη κάθε μέρα μέσω του ποιοτικού χρόνου παιχνιδιού, της ανάγνωσης, των οικογενειακών γευμάτων, της συζήτησης για την ημέρα σας ή της συμμετοχής σας στην ρουτίνα ύπνου του.

Το πολυάσχολο πρόγραμμά σας θα υπαγορεύσει πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε, επομένως να είστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορείτε να δώσετε.

Πώς θα βελτιωθεί η συγκέντρωση του παιδιού μου

agkalia-tantrum.jpg

Μην υποθέτετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας

Πολλοί γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι όταν το παιδί τους διεκδικεί με κάθε τρόπο την προσοχή τους πιθανόν να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και πανικοβάλλονται.

Όπως όμως εξηγεί η Δρ Joan Simeo Munson, συμβουλευτική ψυχολόγος, «δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας. Ως γονιός, θα πρέπει να περιμένετε αυτή τη συμπεριφορά κατά την παιδική ηλικία και να ανταποκριθείτε με αποτελεσματικές συνέπειες, έτσι ώστε, με την πάροδο του χρόνου, το παιδί σας να μάθει πώς να συμπεριφέρεται κατάλληλα όταν είναι απογοητευμένο ή θέλει την προσοχή σας».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved