3 τακτικές για το πώς θα ηρεμήσετε το θυμωμένο σας παιδί

Bigstock

Μην ξεχνάτε πως είναι απολύτως φυσιολογικό ένα παιδί να αισθάνεται θυμό.

Ανάμεσα στους πολλούς λόγους που προκαλούν θυμό, ο πιο σημαντικός είναι η απώλεια του αυτοέλεγχου .

Οι θυμωμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών καταλήγουν να λένε και να κάνουν πράγματα που μπορούν να βλάψουν τα συναισθήματα των άλλων. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, γονείς και εκπαιδευτικοί για να βοηθήσετε τα θυμωμένα παιδιά να ηρεμήσουν.

Στρατηγικές χαλάρωσης

Ο θυμός αυξάνει τόσο τον καρδιακό παλμό όσο και τον ρυθμό αναπνοής. Η αργή αναπνοή ή η κοιλιακή αναπνοή είναι μια από τις πιο άμεσα αποτελεσματικές στρατηγικές για την ομαλοποίηση και τελικά την ισορροπία του καρδιακού παλμού.

  • Εξασκηθείτε σε τεχνικές αργής αναπνοής που συνοδεύονται από αργό σήκωμα των χεριών πάνω-κάτω.
  • Μετρήστε μέχρι το τέσσερα καθώς προσποιείστε ότι μυρίζετε ένα λουλούδι και μετά πάλι ακόμη τέσσερα καθώς φαντάζεστε ότι σβήνετε ένα κερί.
  • Προσποιηθείτε ότι φυσάτε φυσαλίδες στον αέρα, προσέχοντας να φυσάτε αργά και προσεκτικά για να μην σκάσουν.
  • Πιέστε μια μπάλα άγχους . Η εναλλαγή τέντωμα - χαλάρωση βοηθά το σώμα να ηρεμήσει.

Χαλαρωτικές δραστηριότητες

Εάν έχετε ένα παιδί, το οποίο βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή ακόμα και στο νηπιαγωγείο ενθαρρύνετέ το να «στραφεί» σε κάποια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως το να παίξει με πυλό ή να ζωγραφίσει σε ένα λευκό χαρτί και όχι σε χρωμοσελίδες.

Εάν έχετε μεγαλύτερο παιδί μπορείτε να του δώσετε ένα ημερολόγιο όπου θα μπορεί να καταγράφει τα συναισθήματά του ή να εντοπίζει τους λόγους οι οποίοι προειδοποιούν την συναισθηματική έκρηξη .

Μερικές φορές, μάλιστα, οι χειροτεχνίες αποτελούν έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο χαλάρωσης όπως το να φτιάξετε παρέα ένα «κουτί για συναισθήματα» στο οποίο μπορεί να προσθέτει χαρτάκια με τι το έκανε να θυμώσει και πώς ένιωσε πριν βάλει τα «συναισθήματα » στο κουτί.

Θετική ενίσχυση

Μόλις το παιδί ηρεμήσει και συμπεριφέρεται λογικά, μιλήστε θετικά. Εάν για παράδειγμα μάζεψε το παιχνίδι που πέταξε ενώ ήταν θυμωμένο, βρείτε τα σωστά λόγια ενθάρρυνσης και να θυμάστε ότι ο τόνος σας είναι επίσης πολύ σημαντικός όταν επικοινωνείτε μαζί του.

Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα παιδί να αισθάνεται θυμό. Ωστόσο, κατά καιρούς, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θυμό του μπορεί να γίνει ένα μόνιμο πρόβλημα .

Μερικά παιδιά όταν νιώθουν θυμό, ουρλιάζουν, βρίζουν, κλωτσάνε ή και δαγκώνουν . Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί έχει χάσει τον αυτοέλεγχό του και χρειάζεται την βοήθειά σας.

Πηγή: aussiechildcarenetwork.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved