Αποχαιρετώντας την πιπίλα: 7 χρήσιμα tips
Η πιπίλα είναι το «καταφύγιο» για ένα μικρό παιδί, καθώς το βοηθά να χαλαρώσει και να μειώνει το στρες αλλά και το συνεχές κλάμα. Δοκιμάστε τις παρακάτω πρακτικές για να κάνετε αυτή τη μετάβαση πιο ομαλή.
Είναι για εκείνο μία συνήθεια που έγινε λατρεία και δε λέει να την αποχωριστεί. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και στον ύπνο, δε μπορεί χωρίς εκείνη. Ωστόσο, όσο χαλαρωτική είναι για το παιδί και ανακουφιστική για το γονέα, αφού ηρεμεί το παιδί του, τόσο η χρήση της μετά την ηλικία των 2 με 3 χρόνων, αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο λόγο και στην έκφραση του παιδιού, αλλά και ορθοδοντικά. Γι' αυτό και πρέπει να πάρετε την απόφαση την κόψετε. Για να σώσετε αυτό το χαμόγελο...
Ωστόσο, ο αποχωρισμός αποδεικνύεται δύσκολος και πολλοί γονείς απελπισμένοι, εγκαταλείπουν τις προσπάθειες, ελπίζοντας να έρθει η μέρα εκείνη που το παιδί τους, απλά θα τη βαρεθεί. Μέχρι να έρθει, όμως, η αποφράδα εκείνη μέρα, υπάρχουν διάφοροι έξυπνοι τρόποι, που μπορείτε να το πετύχετε.
1. Ενθάρρυνετέ τον αποχωρισμό
Εξηγήστε επαναλλημένα στο νήπιό σας ότι μόνο τα μικρά μωρά χρειάζονται πιπίλες και ενθαρρύνετέ το να δώσει τις δικές τους σε ένα μωρό.
2. Ζητήστε βοήθεια από τον οδοντίατρο
Ζητήστε από την/ τον οδοντίατρο να μιλήσει στο παιδί σας για το τι κάνει η πιπίλα στα δόντια του και γιατί πρέπει να την εγκαταλείψει.
3. Αφήστε την πίσω
Όταν βγαίνετε βόλτα δεν χρειάζεται να την παίρνετε μαζί. Ή αν την πάρετε, να την έχετε στην τσάντα και τη βγάζετε μόνο όταν πραγματικά δείτε τα σκούρα . Πείτε του ότι την «ξεχάσατε» στο σπίτι.
4. Ρίξτε κάτι καυτερό
Τώρα αν τα βρείτε εντελώς σκούρα, μπορείτε να καταφύγετε στον δοκιμασμένο τρόπο «της γιαγιάς» . Να βάλετε στην άκρη της πιπίλα λίγο πιπέρι ή κόκκινη πιπεριά ή αλάτι. Θα την κόψει σίγουρα και αμέσως. Αλλά προσοχή, λίγη ποσότητα .
5. Κάντε μια μικρή σχισμή
Λέγεται πως έαν κόψετε μια σχισμή στο πλάι της πιπίλας, θα χάσει την συνηθισμένη αίσθηση του πιπιλίσματος. Βέβαια, εάν το δοκιμάσετε, να είστε εξαιρετικά προσεκτικές γιατί είναι επίφοβο κάτι τέτοιο να προκαλέσει πνιγμό .
6. Δοκιμάστε το Σαββατοκύριακο
Είναι σημαντικό όταν και οι δύο γονείς είναι στο σπίτι και μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού από την πιπίλα. Φροντίστε να βγείτε έξω, να πάτε στο πάρκο, να κάνετε δουλειές ή γενικότερα οτιδήποτε μπορείτε για να του αποσπάσετε την προσοχή και να προσπαθήσετε να το κάνουμε να ξεχάσει ότι ήθελε μία εξαρχής.
7. Την πήρε η νεράιδα της πιπίλας
Οι ιστορίες με νεράιδες είναι από τις αγαπημένες των παιδιών, οπότε μπορείτε να βρείτε μία όμορφη και να την πείτε. Μπορείτε, ας πούμε, να πείτε στο παιδί σας ότι η καλή νεράιδα της πιπίλας, την πήρε για να τη δώσει σε ένα μωράκι που γεννήθηκε και δεν είχε μία. Και για να μην κλαίει, πήρε τη δική σου, επειδή ξέρει ότι πλέον είσαι μεγάλος/η κι επειδή είσαι καλό παιδάκι, ήταν σίγουρη ότι θα την έδινες.
8. Κόβοντας την εν ψυχρώ
Κρύψτε όλες τις πιπίλες και πείτε στο παιδί σας ότι δεν έχετε άλλες. Κάτι τέτοιο, απροσδόκητα, μπορεί να λειτουργήσει.
Χρήσιμη σημείωση: Εάν «κόψετε» την πιπίλα πριν κλείσει τα τρία του χρόνια, είναι πολύ πιθανό τα δόντια να επιστρέψουν στη θέση τους από μόνα τους.
Πηγή: ali-ish.com