Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει από τα λάθη του

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Ο τρόπος που αντιδράτε στα λάθη του παιδιού σας, επηρεάζει σίγουρα την ψυχολογία του. 

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά οι αντιδράσεις σας στα λάθητου παιδιού σας, επηρεάζουν την ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση ακόμα και τον τρόπο που θα διαχειριστεί τις αποτυχίες στην ενήλικη ζωή του.

Επίσης, είναι πιθανό να καθορίσουν την άποψη του παιδιού για τη νοημοσύνη του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science.

«Οι πεποιθήσεις των παιδιών για τη νοημοσύνη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο καλά θα τα πάνε στη ζωή τους », σχολίασε η Kyla Haimovitz, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι επιπλήξεις για τα λάθη βλάπτουν την αυτοεκτίμηση

Όταν επικρίνετε ή επιπλήττετε το παιδί για ένα λάθος που κάνει, αρχίζει να έχει αρνητικές σκέψεις: «Δεν είμαι αποδεκτός όταν κάνω λάθη, δεν είμαι καλός. Μόνο όταν κάνω τα πράγματα σωστά, αξίζω».

Όπως, όμως, τονίζουν οι ειδικοί, τα παιδιά μαθαίνουν από τα λάθη τους. Πάρτε για παράδειγμα ένα μωρό που ξεκινάει να περπατάει και μέχρι να τα καταφέρει, πέφτει συνέχεια. Το κατακρίνουμε ή το επιπλήττουμε; Φυσικά και όχι. Ομοίως, τα λάθη που κάνει ένα παιδί είναι προέκταση της ηλικίας του και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο αποδεκτό τρόπο.

Η αποδοχή των λαθών με ήρεμο, μη επικριτικό τρόπο επιτρέπει στο παιδί να τα θυμάται και να μαθαίνει από αυτά.

Οι επιπλήξεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Όταν ένα παιδί κάνει λάθος, αυτομάτως αισθάνεται ντροπή και αμηχανία. Το να το επικρίνετε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να διογκώνετε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Ως γονείς έχετε την υποχρέωση να διδάξετε στα παιδιά τη σημασία της αποτυχίας, συμπεριλαμβανομένου του πώς να αντιδρούν και πώς να μαθαίνουν από αυτήν. Κάνοντας λάθη, τα παιδιά αποκτούν επιμονή και αυτοέλεγχο προκειμένου να τα διαχειριστούν.

Πέντε λάθη που κάνουν οι γονείς και επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών

Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω ενός λάθους, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε αν χρειάζεται πραγματικά να παρέμβετε ή είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να τη διαχειριστεί μόνο του.

Δίνοντας στο παιδί σας την ελευθερία να κάνει κάποιες, κατάλληλες για την ηλικία του, επιλογές - ακόμα κι αν ο κίνδυνος αποτυχίας είναι υψηλός- βοηθά στην οικοδόμηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας του ενώ του διδάσκει σημαντικά μαθήματα ζωής για την αποτυχία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved