Τι θα ήθελαν τα παιδιά να γνωρίζουν οι γονείς τους

Πρόκειται για απλά πράγματα αλλά τόσο σημαντικά για την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση. 

Νίκη Παπανικολάου
Τι θα ήθελαν τα παιδιά να γνωρίζουν οι γονείς τους
Bigstock

Συχνά τα παιδιά αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα καταλαβαίνουν.

Δεν θα τους το πουν όμως παρά μόνο όταν νιώσουν ότι αδικούνται παράφορα ή όταν τα πνίγει το δίκιο.

Γιατί δεν μιλάνε τα παιδιά στους γονείς

Ένας λόγος είναι επειδή αναπτυξιακά τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερης ηλικίας, δυσκολεύονται να δουν την οπτική των άλλων ανθρώπων. Υποθέτουν ότι οι μεγαλύτεροι ξέρουν τι συμβαίνει στο κεφάλι τους επομένως δεν χρειάζεται να πουν κάτι. Ενας δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, είναι γιατί συνήθως οι γονείς δεν ρωτάνε.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να πει στον γονιό του όλα όσα το ενοχλούν. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει στενή και ουσιαστική σχέση ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς του η οποία θέλει δουλειά. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Krysten Taprell, « θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα μονόδρομος, αν θέλουμε να μας ακούσουν τα παιδιά, πρέπει να τα ακούσουμε κι εμείς. Έτσι, ως αφετηρία μιας συζήτησης που ίσως θα θέλατε να κάνετε μαζί τους, είναι να γνωρίζετε τι θα ήθελαν να σας πουν, αν μπορούσαν».

allagi-sxoleio-psixologia-paidiou-3.jpg

«Μερικές φορές, όταν λέω όχι, απλά δεν συμφωνώ. Δεν είμαι ασεβής, ούτε αντιδραστικός»

Ως γονείς, θέλετε να σας υπακούουν τα παιδιά χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σίγουρα, αν το έκαναν, η ζωή θα ήταν ευκολότερη, όμως αυτό είναι το ζητούμενο; «Θέλουμε ή όχι τα παιδιά να έχουν άποψη και να την εκφράζουν όταν πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά;» διερωτάται η Krysten Taprell για να συμπληρώσει: « Αυτό που πραγματικά θέλουμε να μάθουν τα παιδιά είναι ότι υπάρχει τρόπος να διαφωνούν και να σέβονται. Κι εσείς πρέπει να το θυμάστε κι αυτό».

«Η τιμωρία δεν λειτουργεί»

Τα περισσότερα παιδιά που θα μπουν τιμωρία είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουν κάτι για να εξοργίσουν ξανά τους γονείς τους. Με τις συνεχείς τιμωρίες όμως αισθάνονται ότι κάνουν λάθη συνέχεια. Οι λογικές και φυσικές συνέπειες λειτουργούν καλύτερα από τις τιμωρίες αρκεί η συνέπεια να ταιριάζει με τη συμπεριφορά, διαφορετικά αισθάνονται απλώς ότι είναι θύμα και πως δεν ευθύνονται για αυτό που έκαναν.

Γιατί η τιμωρία στο παιδί δεν λειτουργεί

«Τους αγαπώ ακόμα κι όταν είμαι θυμωμένος μαζί τους»

Τα περισσότερα παιδιά όταν χάνουν την ψυχραιμία τους, θα πουν ή θα κάνουν πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουν. Όμως, επειδή δεν είναι ακόμα σε θέση να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, χάνουν τον έλεγχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να σας χρησιμοποιήσουν ως σάκο του μποξ μόνο και μόνο επειδή είναι θυμωμένα. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουν ότι τα αγαπάτε ακόμα κι αν σας συμπεριφέρονται άσχημα. Πρέπει να υπάρχει μια διαβεβαίωση από την πλευρά σας ότι ο θυμός δεν αναιρεί την αγάπη.

sinepeia-h-timoria.jpg

«Θέλω να περνούν χρόνο μαζί μου»

Είναι εύκολο για τα παιδιά να αισθάνονται αόρατα. Οι γονείς είναι τόσο απασχολημένοι με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, που ακόμα και όταν λένε στα παιδιά πόσο ξεχωριστά και καλά είναι, ο αντίκτυπος είναι μικρός καθώς αισθάνονται ότι δεν τα βλέπουν. «Μερικές φορές πιστεύουμε ότι επειδή είμαστε όλοι στο σπίτι, περνάμε χρόνο μαζί τους. Είναι λάθος. Τα παιδιά θέλουν τη προσοχή μας κι όχι απλά την παρουσία μας», εξηγεί η ψυχολόγος.

«Θέλω να κάνω κάποια πράγματα για τον εαυτό μου»

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσετε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους. Ενδεχομένως, να είναι απογοητευτικό και χρονοβόρο. Ωστόσο, δίνοντας τους λίγη ελευθερία, τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι τα εμπιστεύεστε και πώς θα τα βοηθήσετε αν κάνουν λάθη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved