Γιατί η επιστροφή στο σχολείο μοιάζει με την αλλαγή του νέου έτους

Η επιστροφή στο σχολείο μοιάζει με την αλλαγή του νέου έτους, καθώς σηματοδοτεί μια νέα αρχή γεμάτη στόχους, προσδοκίες και ευκαιρίες για τους μαθητές και τους γονείς.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Γιατί η επιστροφή στο σχολείο μοιάζει με την αλλαγή του νέου έτους

Η επιστροφή στο σχολείο κάθε Σεπτέμβρη αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς, με ομοιότητες που θυμίζουν την αλλαγή του νέου έτους. Όπως η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας αρχής, έτσι και το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς φέρνει μαζί του νέες ευκαιρίες, προκλήσεις και στόχους.

Αυτά τα δύο ξεκινήματα φαίνονται ταυτόσημα για τους παρακάτω τέσσερις λόγους:

1. Νέοι στόχοι

Η επιστροφή στο σχολείο, όπως και η Πρωτοχρονιά, συνδέεται με την αίσθηση της νέας αρχής. Οι μαθητές ξεκινούν μια νέα τάξη , με καινούριες δασκάλες και δασκάλους, μαθήματα και συμμαθητές. Αυτή η φρέσκια αρχή είναι μια ευκαιρία για να θέσουν νέους στόχους: καλύτερες επιδόσεις, βελτίωση συμπεριφοράς, ακόμη και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων ή χόμπι . Παράλληλα, οι γονείς συχνά εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, βοηθώντας τα παιδιά τους να οργανωθούν, κάτι που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για το νέο έτος.

Πώς να δημιουργήσετε μια αξέχαστη πρώτη μέρα στο σχολείο

2. Προγραμματισμός και Προετοιμασία

Η περίοδος πριν την επιστροφή στο σχολείο, όπως και οι μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, χαρακτηρίζεται από έντονη προετοιμασία και προγραμματισμό. Γονείς και οι μαθητές προμηθεύονται σχολικά είδη, επιλέγουν νέα ρούχα και οργανώνουν την σχολική τσάντα. Αυτή η διαδικασία μοιάζει με προετοιμασία που γίνεται πριν την αλλαγή του χρόνου : αγορά νέου ημερολογίου, σχεδιασμός της νέας χρονιάς και πολλές φορές απολογισμός της προηγούμενης.

Έρευνα: Πώς η σχέση μπαμπά - παιδιού επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις

Δυσκολίες προσαρμογής του παιδιού στο σχολείο - Τι μπορεί να φταίει;

3. Προσδοκίες

Και οι δύο χρονικές περίοδοι συνοδεύονται από ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον. Η νέα σχολική χρονιά φέρνει νέους στόχους για πρόοδο, επιτυχία και νέες φιλίες. Αντίστοιχα, η Πρωτοχρονιά φέρνει την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά, με προσωπική ανάπτυξη, υγεία και ευτυχία.

4. Εδραίωση φιλικών σχέσεων

Όπως η Πρωτοχρονιά αποτελεί μια στιγμή σύσφιξης σχέσεων με συγγενείς και φίλους έτσι ακριβώς και η επιστροφή στο σχολείο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ξαναβρούν τους φίλους τους αλλά και να δημιουργήσουν νέες παρέες. Η κοινωνική αυτή αλληλεπίδραση είναι καθοριστική για την προσωπική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της ταυτότητας των παιδιών.

Η επιστροφή στο σχολείο, λοιπόν, δεν είναι απλώς η έναρξη μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά μια σημαντική στιγμή που προσφέρει την ευκαιρία για νέα ξεκινήματα, ανάλογη με την ηλικία. Με την κατάλληλη προετοιμασία και τη σωστή διάθεση, κάθε νέα σχολική χρονιά μπορεί να αποτελέσει ένα επιτυχημένο και γεμάτο εμπειρίες «ταξίδι ».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved