Tips για γονείς: Φροντίζοντας την πρώιμη παιδική μάθηση

Πρώιμη μάθηση: Εφαλτήριο για την ανάπτυξη του λεξιλογίου ενός παιδιού

Μαρίνα Μόσχα
Tips για γονείς: Φροντίζοντας την πρώιμη παιδική μάθηση
Bigstock

Πόσο σημαντικό είναι να φροντίζετε και να ενισχύετε ως γονείς την εκπαίδευση των παιδιών σας, σε όλες τις ηλικίες ακόμα και στην μικρή τους ηλικία, την παιδική ηλικία, για την ανάπτυξή τους. Μάλιστα, η πρώιμη παιδική μάθηση αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι μελλοντικές γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Τρόποι για να ενισχύσετε τις δεξιότητες του παιδιού αυτό το καλοκαίρι

Η Σημασία της πρώιμης έκθεσης σε ερεθίσματα

Η έκθεση των παιδιών σε πλούσια γλωσσικά ερεθίσματα, όπως η ανάγνωση ιστοριών και η φωναχτή ανάγνωση, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, τη βελτίωση της συγκέντρωσης και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ειδικότερα, όταν τους διαβάζετε δυνατά τις ιστορίες, βοηθάτε στην ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ γονιού/παιδιού, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Καθοριστικός ο ρόλος της μητέρας στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού

Πιο παλιά υπήρχε η πεποίθηση ότι η νοημοσύνη ενός παιδιού είναι «κλειδωμένη» τα τρία πρώτα χρόνια ζωής, κάτι που σήμερα θεωρείται μύθος. Μάλιστα μέσω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να μάθουν νέες πληροφορίες, να αλλάξουν συμπεριφορές και αντιδράσεις μέσα σε μια ποικιλία περιβαλλοντικών ερεθισμάτων. Αν αυτό δεν ίσχυε και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στα μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα στη διάρκεια της ζωής τους, είναι πιθανό να μην είχαμε επιβιώσει ως είδος. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι η νευρική πλαστικότητα του εγκεφάλου υποδεικνύει ότι η νοημοσύνη και η προσωπικότητα μπορούν να εξελιχθούν και μετά από αυτή την περίοδο, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε το παιδί.

pos-to-nhpio-tha-valei-to-mpoufan.jpg

Παιδικός σταθμός: Πώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού;

Μουσική και Ακαδημαϊκή Επιτυχία

Η ενασχόληση με τη μουσική σε νεαρή ηλικία, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, όπως η εκτελεστική λειτουργία και η γνωστική ευελιξία, αυξημένη εστίαση και μνήμη, σύμφωνα με ερευνητικά αποδεδειγμένα συμπεράσματα. Αυτά τα οφέλη ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης και την ευκολία στην εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων. Παρόλα αυτά, η αντίληψη ότι η απλή έκθεση στην κλασική μουσική, στη μήτρα ή στη βρεφική ηλικία, θα ενισχύσει τη νοημοσύνη του παιδιού - το λεγόμενο «Φαινόμενο Μότσαρτ» έχει καταρριφθεί από έρευνες.

Τι ειναι το «φαινόμενο Μότσαρτ»;

Έμφαση στην κοινωνικοποίηση έναντι της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης

Υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με το αν τα προγράμματα προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να επικεντρώνονται στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση ή στην κοινωνικοποίηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε προγράμματα που δίνουν έμφαση στο παιχνίδι, την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη πρωτοβουλίας τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση σε βάθος χρόνου σε σύγκριση με εκείνα που παρακολουθούν ακαδημαϊκά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δίνουν έμφαση στο παιχνίδι, την κοινωνικοποίηση και την πρωτοβουλία στη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με μελέτες, τείνουν να υπερτερούν των άλλων τα επόμενα χρόνια.

Παιδιά νηπιακής ηλικίας παίζουν.

Bigstock

Τεχνολογία και Γραφή

Η πρώιμη έκθεση στην τεχνολογία (υπολογιστές, κινητά, ταμπλέτες) μπορεί να προσφέρει στα παιδιά σημαντικά εφόδια στη μάθηση της ανάγνωσης, της γραφής και της δημιουργικότητας. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά θυμούνται καλύτερα τις πληροφορίες όταν τις γράφουν με το χέρι, παρά όταν τις πληκτρολογούν. Η εκμάθηση της γραφής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην κατανόηση και απομνημόνευση της πληροφορίας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της προτροπής από τους γονείς για χειρόγραφες σημειώσεις. Μπορείτε λοιπόν να ενθαρρύνετε τα μικρά σας να γράφουν με το χέρι και να κρατούν σημειώσεις.

Μην πιέζετε το νήπιο παιδί σας να μάθει γραφή και ανάγνωση

Η γονική παρέμβαση στην πρώιμη παιδική μάθηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην ισορροπία μεταξύ της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης, προσφέροντας στα παιδιά πλούσια ερεθίσματα και υποστήριξη σε πολλαπλούς τομείς. Η ανάγνωση, η μουσική, το παιχνίδι και η γραφή με το χέρι αποτελούν βασικά στοιχεία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών. Χρειάζεται ως γονείς λοιπόν να εμπλακείτε ενεργά και να ενθαρρύνετε τις δραστηριότητες που προάγουν την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού σας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη μελλοντική επιτυχία του.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved