Πεισματάρικο παιδί - Πώς να το διαχειριστείτε

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πώς να αντιμετωπίσετε το πεισματάρικο παιδί χωρίς συγκρούσεις.

Μπορεί να έχετε ένα πεισματάτικο νήπιο που αρνείται να μείνει στην κούνια του ή να παραμερίζει το κουτάλι των δημητριακών του κάθε φορά που προσπαθείτε να το ταΐσετε. Ή μπορεί να έχετε ένα εξάχρονο παιδί που επιμένει να φοράει τα ίδια ρούχα κάθε μέρα και στηλώνει με αποφασιστικότητα τα πόδια του αψηφώντας σας επιδεικτικά.

Πεισματάρικο παιδί: Πέντε τρόποι να το αντιμετωπίσετε

«Το πείσμα ή η ισχυρή θέληση μπορεί να είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των παιδιών όμως η συμπεριφορά τους επηρεάζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν ν' αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται», εξηγεί η ψυχολόγος Alyssa Roberts και προσθέτει:

«Αν ένα παιδί συμπεριφέρεται άσχημα ή είναι πεισματάρικο, πρέπει να κατανοήσετε την υποκείμενη αιτία και να την αντιμετωπίσετε με υποστηρικτικό τρόπο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον καθορισμό σαφών ορίων και προσδοκιών, την παροχή ασφάλειας και σταθερότητας και την προσφορά θετικής ενίσχυσης για επιθυμητές συμπεριφορές».

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες όταν αντιμετωπίζετε την επίμονη φύση του παιδιού σας:

«Εγώ θέλω να το κάνω!» - Τι να κάνετε όταν το παιδί σας επιμένει να κάνει κάτι (pics)

Προσπαθήστε να ακούσετε

Αν θέλετε το παιδί σας να σας ακούει, πρέπει να είστε πρόθυμοι να το ακούσετε πρώτα εσείς. Μπορεί να γίνει προκλητικό αν νιώσε πώς αδιαφορείτε όταν σας μιλάει. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας ξεσπά κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού μην το ταΐζετε με το ζόρι. Αντίθετα, ρωτήστε γιατί δεν θέλει να φάει και ακούστε όσα έχει να πει.

Μην το πιέζετε

Τα παιδιά όταν πιέζονται, επαναστατούν και κάνουν τα αντίθετα απ΄όσα πρέπει.Το να αναγκάζετε για παράδειγμα το εξάχρονο παιδί σας να κλείσει εδώ και τώρα την τηλεόραση και να πάει για ύπνο, είναι βέβαιο ότι θα έχετε δράματα. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να καθίσετε για λίγο μαζί του και να δείξετε ενδιαφέρον για αυτό που βλέπουν. Όταν δείχνετε ότι νοιάζεστε, τα παιδιά είναι πιθανό να ανταποκριθούν πιο εύκολα σε αυτά που ζητάτε.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα πεισματάρικο παιδί

Προσφέρετε επιλογές

Πείτε στο επίμονο τετράχρονο παιδί σας ότι πρέπει να είναι στο κρεβάτι μέχρι τις 21:00 και θα …εισπράξετε ένα δυνατό «Όχι!». Πείτε στο ανένδοτο πεντάχρονο παιδί σας να αγοράσει ένα παιχνίδι που επιλέξατε. ΔΕΝ θα κάνουν ποτέ. Δώστε λοιπόν στα παιδιά σας επιλογές και όχι οδηγίες. Αντί να πείτε να πάνε για ύπνο, ρωτήστε αν θέλουν να διαβάσουν ιστορίες μαζί σας.

Μείνετε ήρεμοι

Το να φωνάξετε σε ένα παιδί που φωνάζει το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Εναπόκειται σε εσάς να κατευθύνετε τη συζήτηση σε ένα πρακτικό συμπέρασμα καθώς είστε ενήλικες. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει την ανάγκη να κάνει κάτι ή να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Σεβαστείτε το

Το παιδί σας πιθανότατα δεν θα δεχόταν την εξουσία αν του την επιβάλατε.. Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε τον σεβασμό του:

  • Έχετε συνεπείς κανόνες για όλα τα παιδιά σας και μην είστε χαλαροί μόνο και μόνο επειδή σας βολεύει.
  • Μην απορρίπτετε ποτέ τα συναισθήματα ή τις ιδέες του.
  • Κρατήστε τον λόγο σας και κάντε αυτό που λέτε.

Είναι απαραίτητα τα όρια στα παιδιά; Κανόνες που ωφελούν όλη την οικογένεια

Θέστε τα όρια

Ένα παιδί με ισχυρή θέληση απαιτεί σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και συνέπεια ως προς το τι είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

  • Όταν ακολουθείται με συνέπεια ένας κανόνας, φροντίστε να το ανταμείψετε καθώς αυτό λειτουργεί ως κίνητρο.
  • Αποφύγετε τις σκληρές τιμωρίες.
  • Θέστε ρεαλιστικά και ευέλικτα όρια.

Διαπραγματευτείτε

Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να συμβιβαστείτε και να διαπραγματευτείτε μαζί του. Αν θέλετε να σας ακούσει πρέπει να ξέρετε τι το εμποδίζει να το κάνει.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη συμπεριφορά του πεισματάρικου παιδιού σας, προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από τη σκοπιά του. Μπείτε στη θέση του και φανταστείτε τι πρέπει να περνάει για να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Όσο περισσότερο γνωρίζετε το παιδί σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματά του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved