Τι σημαίνει για ένα παιδί να είναι το μεγαλύτερο στην οικογένεια

Η πίεση που συχνά αισθάνεται δεν είναι πάντα διαχειρίσιμη.

Νίκη Παπανικολάου
Τι σημαίνει για ένα παιδί να είναι το μεγαλύτερο στην οικογένεια
Bigstock

Έχετε παρατηρήσει το μεγαλύτερο παιδί σας να γίνεται απροσδόκητα ανταγωνιστικό με το μικρότερο αδερφάκι του ή να έχει ξεσπάσματα ζήλιας; Να προσπαθεί να έχει τον πρώτο λόγο ή να το παίζει «αφεντικό» στα μικρότερα αδέλφια του;

Πιθανόν, το πρωτότοκο παιδί σας να έχει το σύνδρομο μεγαλύτερου παιδιού. Παρότι δεν είναι ένας αναγνωρισμένος όρος στην ψυχολογία, οι ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί συμφωνούν ότι η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις συμπεριφορές του παιδιού.

Αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι το μεγαλύτερο παιδί, είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν πώς μπορεί να νιώθει το πρωτότοκό τους.

neogennito-kai-prototoko-paidi.jpg

Πρωτότοκος, μεσαίος ή "Βενιαμίν"; Πώς επηρεάζει η σειρά γέννησης τον χαρακτήρα του παιδιού;

Νιώθει πίεση από τις προσδοκίες των γονιών τους

Λόγω της συνεχούς επιθυμίας τους να είναι τέλεια και της τάσης να ευχαριστούν τους γονείς τους, τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη πίεση από τα μικρότερα αδέρφια τους. Επίσης, οι γονείς περιμένουν από το πρωτότοκο παιδί τους να είναι πρότυπο συμπεριφοράς και όχι μόνο, ειδικά για τα αδέλφια του. Η ανάγκη να διαπρέψουν και να έχουν συνεχή αναγνώριση είναι τόσο μεγάλη που δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αποτυχία. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ειδικά κατά την ενήλικη ζωή.

Αναπτύσσει ανταγωνιστική στάση

Ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών μπορεί να δημιουργήσει μια μη υγιή ανταγωνιστική στάση. Όταν ο ανταγωνισμός και η ζήλια των αδελφών δεν αντιμετωπίζονται σωστά από τους γονείς, το πρωτότοκο μπορεί να το κρατήσει ως μνησικακία εναντίον των γονιών του ή του μικρότερου αδερφού του.

Αισθάνεται ότι έχει αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν

Το μεγαλύτερο παιδί γίνεται προστάτης των μικρότερων. Είναι τυπικά και άτυπα για την ασφάλειά του εντός κι εκτός σπιτιού. Όμως πόσο δίκαιο είναι αυτό για το παιδί; Επωμίζεται ευθύνες που είναι δυσανάλογες για την ηλικία του.

adelfikes-sxeseiw3jpg.jpg

Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα;

Μαθαίνει να ενεργεί ως δεύτερος γονιός

Όταν οι γονείς αποκτούν το δεύτερο παιδί τους, ενθαρρύνουν το πρωτότοκο να φροντίζει τα μικρότερα αδέρφια του. Συχνά, αυτή η στρατηγική ανατροφής μπορεί να δημιουργήσει έναν αδερφικό δεσμό όπου το πρωτότοκο γίνεται φιγούρα δεύτερου γονέα για το μικρότερο αδερφάκι. Μερικά μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν γονικά συναισθήματα απέναντι στα μικρότερα αδέρφια τους, εμφανή στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους.

Ο Dr. Howard Pratt διευθυντής στο Community Health of South Florida, τονίζει πως , « είναι σημαντικό να μη βάζετε ετικέτα σε ένα παιδί. Η σειρά γέννησης δεν είναι μεγάλος καθοριστικός παράγοντας της προσωπικότητας. Η δυναμική της οικογένειας κατά τη γέννηση και μετά είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την προσωπικότητα του παιδιού. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει του επιτρέπει να αναπτύξει και να καθορίσει την προσωπικότητά του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved