Είναι τα σημερινά παιδιά πιο κακομαθημένα ή απλώς υπερ-προστατευμένα;

Είναι τα σημερινά παιδιά πιο κακομαθημένα ή απλώς χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και όρια;

Ο τρόπος ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών έχει αναμφίβολλα αλλάξει. Οι γονείς σέβονται περισσότερο τα παιδιά τους και οι τιμωρίες ως μέσο απειλής έχουν λάβει τέλος. Όλα αυτά κάνουν πολλές και πολλούς να πιστεύουν ότι τα σημερινά παιδιά είναι πιο κακομαθημένα. Είναι, άραγε, αλήθεια αυτό;

Πολλοί, μάλιστα, πιστεύουν πως τα παιδιά των οποίων τα συναισθήματα και οι επιθυμίες λαμβάνονται υπόψη είναι κακομαθημένα και πως δεν έχουν όρια.

Τι θα λέγατε, όμως, αν σας λέγαμε ότι αυτό που θέλει, επιθυμεί και χρειάζεται περισσότερο ένα παιδί είναι ακριβώς αυτό που του αρνούνται; Μιλάμε, φυσικά, για την παρουσία και τη συντροφιά των γονιών τους κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και την ελευθερία να αναπτυχθεί με τους δικούς του ρυθμούς.

Τι ορίζεται ως ένα κακομαθημένο παιδί

Κατά τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής του, το μωρό εξαρτάται πλήρως; από τους γονείς του δεδομένου ότι τους χρειάζεται για να επιβιώσει και να ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες για τροφή, ασφάλεια και στοργή.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Early and Intensive Behavior Intervention υποστηρίζει πως είναι ζωτικής σημασία να ικανοποιούνται εγκαίρως οι απαιτήσεις των παιδιών, καθώς έτσι οικοδομείται ένας ουσιαστικός και σταθερός οικογνειακός δεσμός.

Το μωρό έχει ανάγκη να το κρατάνε αγκαλιά και να νιώθει πως είναι κοντά στους γονείς του. Η παρουσία σας, η στοργή και η παρηγοριά σας σ' ένα βρέφος δεν αποτελεί ένδειξη πως το κακομαθαίνετε, αλλά πως το βοηθάτε να μάθει να εμπιστεύεται τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι απαραίτητο να θέτετε όρια. Ωστόσο, τα όρια αυτά δεν πρέπει να είναι αυθαίρετα, αλλά να καθοδηγούν τη συμπεριφορά του και να το βοηθούν να αναπτύξει μια σειρά από δεξιότητες . Αξίζει να σημειωθεί πως περιπτώσεις στις οποίες δεν δεν τίθενται κανόνες ή όρια στις επιθυμίες και τα καπρίτσια των παιδιών, η συναίνεση γίνεται πρόβλημα.

10 σημάδια πως μεγαλώνετε έναν κακομαθημένο έφηβο και πώς μπορείτε να το αλλάξετε

Παιδιά διασήμων που είναι κακομαθημένα

Βασικές ανάγκες για στοργή και αίσθημα ασφάλειας

Όπως είπαμε, τα βρέφη έχουν την ανάγκη να βρίσκονται κοντά στις κύριες φιγούρες προσκόλλησής τους, ιδίως πριν από την ηλικία των δύο ετών. Αυτή είναι η βασική τους επιθυμία και η μεγαλύτερη ανάγκη τους. Και όμως, είναι ένα προνόμιο που δεν έχουν σήμερα.

Οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές και η επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών στην αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει πολλές οικογένειες να αφήνουν τα μωρά τους στη φροντίδα τρίτων από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό είναι κάτι που σε προηγούμενες εποχές συνέβαινε λιγότερο συχνά.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη «Daycare and Family 2023», το 70% των παιδιών εγγράφονται στον παιδικό σταθμό πριν από τα πρώτα τους γενέθλια και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά περνούν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα εκεί. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αυτά βιώνουν ήδη τον πρώτο σημαντικό περιορισμό στις επιθυμίες τους.

Το ποσοστό των μαμάδων που επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους είναι χαμηλό (Roldán-Chicano et al., 2009) ή να παρατείνουν τον θηλασμό είναι πολύ μικρό (Correa et al., 2007).

Πώς μπορείτε να αποφύγετε να μεγαλώσετε ένα κακομαθημένο παιδί

Από την άλλη πλευρά, τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από το οικογενειακό περιβάλλον: να είναι οι καλύτεροι μαθητές , πιο δημιουργικά, πιο αθλητικά, πιο κοινωνικά, να μάθουν την πρώτη τους ξένη γλώσσα από το φημοτικό ενώ η «ατζέντα» τους είναι «γεμάτη» με εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλά επίπεδα άγχους (Franco, 2018).

Στον σύγχρονο κόσμο, όταν ένα παιδί απολαμβάνει ήσυχα τον ελεύθερο του χρόνο παίζοντας ή χωρίς να κάνει τίποτα, αντιμετωπίζεται ως χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, πρόκειται για μια ανάγκη την οποία, για άλλη μια φορά, τους στερείται.

Γιατί τα παιδιά των άλλων δεν ακούγονται;

Τα σημερινά παιδιά δεν είναι περισσότερο κακομαθημένα, αλλά χρειάζονται όρια

Βλέπουμε ότι τα σημερινά παιδιά δεν είναι τόσο κακομαθημένα όσο πολλοί πιστεύουν. Είναι αλήθεια ότι δέχονται περισσότερο σεβασμό και ενσυναίσθηση από τους γονείς τους, αλλά στερούνται επίσης βασικών συναισθηματικών αναγκών από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Ωστόσο, οι σημερινοί γονείς πέφτουν στο λάθος να θεωρούν ότι το να αγαπούν τα παιδιά τους σημαίνει να τα υπερπροστατεύουν . Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι ζωτικής σημασίας να τεθούν ορισμένα όρια. Για παράδειγμα, ενθαρρύνετε την αυτονομία τους, επιτρέποντάς τους να αναλαμβάνουν ευθύνες ανάλογα με την ηλικία τους.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν κανόνες στο σπίτι και συνέπειες που θα απορρέουν από τη μη συμμόρφωσή τους. Αυτό θα τα βοηθήσει να βιώσουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved