Η δύναμη του χαμόγελου και τα οφέλη στην υγεία των παιδιών

Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου: Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά.

Νίκη Παπανικολάου
Η δύναμη του χαμόγελου και τα οφέλη στην υγεία των παιδιών
Bigstock

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα όταν χαμογελούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χαμόγελο και το γέλιο επιδρούν θετικά στην ψυχολογία τους.

Σύμφωνα με το Forbes, περίπου το 30% των ενηλίκων χαμογελούν περισσότερες από 20 φορές την ημέρα και το 14% χαμογελούν λιγότερο από 5 φορές την ημέρα. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά χαμογελούν έως και 400 φορές την ημέρα, καθιστώντας το υπερδύναμή τους.

Caucasian Mother Mom With Daughter Lying On Couch Sofa In Living Room Mommy Tickle Kid Girl Laughing

Γιατί το χαμόγελο είναι σημαντικό για τα παιδιά

Το χαμόγελο συνδέεται με τη χαρά και την ευτυχία. Προκαλεί θετικά συναισθήματα και ενισχύει έναν θετικό τρόπο σκέψης. Ειδικότερα:

Ανακουφίζει από το άγχος

Κάθε φορά που το παιδί σας χαμογελά, απελευθερώνονται νευροπεπτίδια, χαλαρώνοντας το σώμα του και μειώνοντας τον καρδιακό του ρυθμό και την αρτηριακή του πίεση. Κάθε φορά καταφέρνετε να χαμογελάσει, ειδικά όταν είναι στενοχωρημένο, το βοηθάτε να χαλαρώσει.

Ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο για να λειτουργήσουν ως φυσικό αναλγητικό. Όταν παιδί σας πέφτει κι αρχίζει να κλαίει, τι καλύτερο από το κάνετε να χαμογελάσει ώστε να ξεχαστείς;

Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό

Η κατάθλιψη είναι συχνή στα παιδιά στις μέρες μας. Ευτυχώς, ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να απελευθερώνει σεροτονίνη, η οποία ανεβάζει τη διάθεση. Έτσι, όταν παιδί της νιώθει πεσμένο, κάντε το να χαμογελάσει με τρόπο που μόνο εσείς ξέρετε.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το χαμόγελο συχνά οδηγεί ασυγκράτητα γέλια και όταν αυτό συμβαίνει, οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται, οι μύες χαλαρώνουν και η αρτηριακή πίεση επιβραδύνεται.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτες δείχνουν ότι το γέλιο (που περιλαμβάνει και το χαμόγελο) απελευθερώνει μόρια στον εγκέφαλο που καταπολεμούν τις ασθένειες ενώ, αντίθετα, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να μειώσουν την ανοσία του σώματός σας.

gelio-ofeli-paidia.jpg

Η αξία του χαμόγελου

Διδάξτε το παιδί σας από μικρή ηλικία πώς ένα χαμόγελο μας κάνει όμορφους. Πώς οι άνθρωποι που χαμογελούν είναι χαρούμενοι, θετικοί, με αυτοπεποίθηση.

Ίσως από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθετε στα παιδιά μας είναι να χαμογελούν.

Καλοσύνη

Χαμογελάστε στο παιδί σας και δείτε το να ανταποδίδει το χαμόγελο. Ομοίως, όταν τα βλέπετε να χαμογελά, ανταποκριθείτε με τον ίδιο τρόπο.

Σχέσεις

Οι χαμογελαστοί άνθρωποι θεωρούνται συμπαθείς και θετικοί. Και το να είσαι συμπαθής καθιστά πιο εύκολο να αναπτύξεις και να διατηρήσεις φιλίες. Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά να χαμογελούν περισσότερο. Θα διαπιστώσουν την αξία του χαμόγελου στις καθημερινές τους σχέσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved